Във Вардим отбелязаха 149 години от подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Кметът на Община Генчо Генчев и председателят на Общинския съвет Кристиян Кирилов присъстваха на тържествената церемония

В село Вардим тържествено бе отбелязана 149-та годишнина от слизането на дунавския бряг в м. Янково гърло на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.
В центъра на селото преди няколко години бе монтирана паметна плоча за героите от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, загинали през 1868 година. Пред нея венци и цветя поднесоха кметът на община Свищов Генчо Генчев, председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов и кметът на село Вардим Сенка Добрева.
Пред пълния площад в селото Сенка Добрева припомни исторически събития, свързани с четниците. Тя призова винаги да помним делото на нашите предци. Местните жители бяха поздравени и от кмета на общината Генчо Генчев. Той подчерта славното минало на село Вардим и значимостта му за Община Свищов. В словото си Генчо Генчев заяви, че вече се работи по няколко програми за развитието на селото, както и за справяне с един от основните проблеми – пътната настилка. Генчев съобщи и че предстои цялостен ремонт на сградата на местното читалище „Трудолюбие-1907”.
Гости на тържествената програма бяха още секретарят на Общината Любомира Петрова, Росен Маринов – директор на дирекция „Култура и културно наследство”, Таня Ликова – главен експерт „Култура” към Общината, общински съветници.
Поздравителен адрес за 149-та годишнина от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа край Вардим бе получен от народния представител Станислава Стоянова.
В концертната програма участие взеха фолклорен танцов състав „Творецът” с хореограф Явор Узунов и народният певец Христо Косашки.
Празничната вечер завърши със заря, организирана от Кметство – Вардим. Местните жители използваха възможността да споделят своите проблеми с гостите от Община Свищов, а кметът и председателят на Общинския съвет обещаха да направят всичко възможно да работят за тяхното разрешаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.