Ръстът и телесното тегло могат да повлияят върху риска от рак на простатата

Колкото по-висок е даден мъж, толкова по-голям е рискът да бъде засегнат и да умре от агресивна форма на рак на простатата, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
Всеки допълнителни 10 см към ръста на мъжа увеличават вероятността да бъде диагностициран с високорисков рак на простатата с 21 процента и да умре от рак на простатата със 17 процента. Заключенията са същите, що се отнася до обиколката на талията. Всяко нарастване на обиколката на талията с 10 см увеличава вероятността от агресивна форма на рак на простатата с 13 процента и от смърт от рак на простатата с 18 процента.
„Смятам, че получените резултати окуражават мъжете да поддържат телесното си тегло в здравословни граници“, заяви ръководителката на изследването Аурора Перес-Корнаго от Оксфордския университет в Англия.
Изследването обхванало близо 142 000 мъже в 8 европейски страни. Здравословното им състояние било следено средно 14 години. От рак на простатата били засегнати малко повече от 7000 от участниците, 728 от които били диагностицирани с агресивна форма на заболяването, докато други 1388 били в напреднал стадий на болестта, като 934 от тях умрели.
„Предишни проучвания навеждаха на мисълта за потенциална връзка между рака на простатата и ръста или телесното тегло на мъжете, но изследването ни за пръв път преценява дали тези фактори влияят върху риска да бъдеш диагностициран с бавноразвиваща се или агресивна форма на заболяването“, отбеляза Перес-Корнаго.
Ръстът сам по себе си не е свързан с цялостния риск от развитие на рак на простатата. Ръстът обаче влияе върху риска да бъдеш диагностициран с агресивна форма на рак на простатата и да умреш от рак на простатата, разкрива изследването.
Индексът на телесна маса и обиколката на талията пък директно прогнозират риска от развитие на заболяването в напреднал стадий.
Изследването все пак открива само връзка между ръста, телесното тегло и риска от агресивна форма на рак на простатата, но не и причинно-следстветна връзка.
Резултатите от изследването са публикувани в BMC Medicine.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.