Страхът от престъпници е „заразен“

Изследователи от Университетския колеж в Лондон установиха, че страхът от престъпници е „заразен“ и често не е свързан с реален риск, съобщи Нюзру.
Учените потърсиха обяснение на факта, че много хора в държави с ниски нива на престъпност, се боят да не станат жертва на бандити.
Специалистите изследваха 10 хиляди души. Участниците бяха разделени в три групи. В първата група влязоха онези, които не са се сблъсквали с престъпления, във втората – онези, които са се сблъсквали, но рядко, а в третата – хората, оцелели след много криминални перипетии. Изследването показа, че когато хората без никакви криминални преживявания общуват с представители на своята група, те се чувстват в безопасност.
Само няколко разговора с хора от другите групи обаче промениха всичко. Така, въпреки че взаимодействията с участниците от другите две групи бяха само 5 %, половината от групата без опит с криминални произшествия започна да се страхува от престъпността. В другите групи промените не бяха толкова силно изразени.
Намаляването на престъпленията не влияе на чувството за безопасност у хората. Според учените, дори при ниски нива на престъпност 30-40 % от населението изпитва страх от престъпници.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.