Над 4000 гости от цялата страна идват за автентичната българска сватба в Арбанаси

Шеф Виктор Ангелов ще сготви цяло теле в боба по хайдушки за сватбарите

 

СЪСТАВИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ВЕЧЕ СА ПОДАЛИ ЗАЯВЛЕНИЕ, ЧЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ СВАТБАРИ В АВТЕНТИЧНАТА БЪЛГАРСКА СВАТБА, КОЯТО СДРУЖЕНИЕ „ЛУДОГОРИЕ“ ВДИГА В АРБАНАСИ В НЕДЕЛЯ. Заявките пристигат от всички краища на България, от големи градове и малки села. Имам чувството, чу почти навсякъде, където има читалище и състав в него, съставът иска да дойде. Все не успявам да преброя колко точно са заявките, защото, когато си мисля, че съм приключил с преброяването, идват още. Но това, което със сигурност мога да кажа, е, че ще посрещнем повече от 4000 гости на сватбата“, признава развълнуван организаторът и председател на сдружение „Лудогорие“ Валентин Димов.

Готови са вече 5000 глинени купи и още толкова лъжици, които ще бъдат сложени на софрата. А тя ще е съставена от 10 месала, всеки от тях по 150 метра. Сватбарите ще хапнат един тон сирене, два тона руйно вино и 2000 пити. Основната гозба в сватбеното меню е боб по хайдушки, за който са осигурени 400 кг боб, 200 кг лук, всякакви зеленчуци и подправки и едно теле, защото само с месо става хайдушкият боб. На Валентин Димов принадлежи най-голямата тава на Балканския полуостров, в която шеф Виктор Ангелов ще приготви боба. Тавата събира 2,3 тона гозба.

Освен автентичната сватба, която започва от първа китка, преминава през сгледи до сватосване и окончателно кандисване на опърничавия бъдещ тъст, в Арбанаси ще има и няколко конкурса. Единият е за най-гиздава мома на мегдана. В конкурса могат да участват всички моми, облечени в народни носии. Състезанието обаче изисква момата да бъде заснета с менци и кобилица на рамо. На събора ще бъде подсигурено място за снимки и фотографи. Всички направени снимки ще бъдат качени във Фейсбук страницата на конкурса, където според харесванията ще се определи победителката.

За малчуганите има конкурс за рисунка на тема „Моят край“, а за момците – надпревара за най-върл хайдутин. „Освен върл, хайдутинът трябва и да е арен. Тоест, очакваме ги въоръжени до зъби, със засукани мустаци и естествено, пременени в народни носии“, казва Валентин Димов.

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ ОТ ЛУКОВИТ И ИВА ЯНЧЕВА ОТ БУРГАС СА МЛАДОЖЕНЦИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ ВРЕКАТ ВЪВ ВЯРНОСТ пред хилядното множество. Сватбата им ще продължи три дни, като същинската част – когато двамата ще си кажат „Да“, е от 14 часа в неделя.

„Искам да припомня, че като сватбари в ритуала могат да участват всички желащи, стига да спазят условието и да отидат на сватбата, облечени в народни носии. Създали сме строга организация и всеки, който иска да се включи в ритуала, трябва първо да премине през информационния център, който ще бъде организиран на място. Там всеки ще получи гривна, с която ще има свое място на месалите. Ще си види мястото и след това ще трябва да се оттегли от софрата до идването на младоженците. Другата цел на гривните е да знаем точния брой на сватбарите, защото искаме да подобрим световния рекорд, който вече сме поставили преди две години с българска сватба, на която събрахме 3000 сватбари“, обяснява организаторът.

АВТЕНТИЧНАТА БЪЛГАРСКА СВАТБА ЩЕ БЪДЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА АТРАКЦИЯ ОТ ТРИДНЕВНИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР „БОЛЯРСКА СРЕЩА“. Докато Георги и Ива изпълняват всички ритуали, на две сцени в селото ще звучи музика, ще вървят различни конкурси и игри за децата. 15 изпълнители, сред които Иво Папазов – Ибряма, Петър Ралчев, Здравко Мандаджиев, Ваня Вълкова, Нешо Нешев, ще дойдат за събора. Съборът ще се състои с подкрепата на трите общини – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “Над 4000 гости от цялата страна идват за автентичната българска сватба в Арбанаси

  • 19.07.2017 в 19:52
    Permalink

    Заплаща ли се нещо,например като ти слагат гривната?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.