Търновският хирург д-р Свилен Маслянков с престижен сертификат от специализация в Москва

ТЪРНОВСКИЯТ ОНКОХИРУРГ Д-Р СВИЛЕН МАСЛЯНКОВ ПОЛУЧИ ПРЕСТИЖЕН СЕРТИФИКАТ ОТ ПОРЕДНАТА СИ СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА. В продължение на четири седмици амбициозният лекар имаше възможност да се запознае отблизо с методите на т.нар. „Източна” школа в лечението на онкологичните заболявания, прилагани в Клиниката по колоректална и ендоскопска хирургия към Първи московски държавен медицински университет „И. М. Сеченов”. Д-р Маслянков, който от няколко години работи в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска”, бе одобрен за специализацията в руската столица още миналата есен от Европейската асоциация по колопроктология.

„За мен тази специализация бе голяма чест и изключителен шанс. Имах възможност да избера колко време да продължи дали да е две, или четири седмици, но избрах максималния срок, за да мога да се запозная с повече случаи, тъй като там се работи на много високо ниво”, разказа д-р Маслянков, чиято специализация била под ръководството на проф. Пьотр Царков. Споделя, че екипът в клиниката е от млади хора, които имат възможност да работят с модерна техника, а натовареността на медиците е много голяма и продължава по 12 часа, а понякога и повече.

По време на специализацията търновският онкохирург се запознава с методите за лечение, прилагани в Русия, тъй като между „Източната” и „Западната” школи има някои различния в лечението на рака на дебелото и правото черво. На Изток се прилага по-голяма по обем хирургична намеса, обяснява д-р Маслянков. Смята, че този метод е приложим и у нас и би го използвал в работата си, когато това е възможно.

По време на престоя си в Москва успява да се запознае също и с възможностите и т.нар. 3D хирургия, която създава триизмерен образ по време на интервенцията, какъвто е ефектът и при роботизираната хирургия.

По време на престоя си в Москва търновският хирург е участвал и в Десетото юбилейно издание на Училище по колоректална хирургия, в което се включват над 1000 делегати от цял свят, включително и някои от светилата в тази област.

Д-р Маслянков е категоричен, че това е най-ползотворната му специализация досега.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. личен архив

3 thoughts on “Търновският хирург д-р Свилен Маслянков с престижен сертификат от специализация в Москва

 • 19.07.2017 в 13:06
  Permalink

  Къде точно в Търново работи търновския доктор Маслянков? Пояснете за читателите. Доколкото знам от ваши статии в Борба, д-р Маслянков работи в Александровска болница в София. Така че обикновеният пациент във Велико Търново без протекции и пари, с нищо не го топлят сертификатите на д-р Маслянков, защото шансът да бъде прегледан от него са нищожни. Така че пишете за докторите от Търново ( без значение дали са родени или израстнали в Т-во), които биха били полезни за обикновения търновски пациент като професионалисти.

  Отговор
 • 19.07.2017 в 13:32
  Permalink

  Д-р Маслянков преглежда и във Велико Търново, много мои познати са били при него и са доволни, както и аз.

  Отговор
  • 19.07.2017 в 23:59
   Permalink

   Както вече попитах : Къде в Търново преглежда д-р Маслянков и кога преглежда? С направление от личния лекар ли преглежда?

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.