10 киберпрестъпления ни дебнат в нета, „финансови мулета“ точат пари

Инспектор Боян Бартолов от ОД МВР: „В проекта участват различни институции от областта, идеята е хората да разпознават начините за измами“

 

10 РАЗЛИЧНИ КИБЕРПРЕСТЪПЛЕНИЯ НИ ДЕБНАТ В ИНТЕРНЕТ и всеки обикновен човек може да стане тяхна жертва, без да разбере. За да няма такава опасност, Областната дирекция на МВР във Велико Търново, три общини, мощна фирма за интернет доставки, банки, Регионалното управление на образованието, Бюрото по труда, обществени организации и в. „Борба“ участват в проект за превенция на измамите в нета.

„В разработването на проекта участват различни институции от областта, идеята е хората за разпознават начините и механизмите за измами и да не влизат в техните капани“, обясни Боян Бартолов, полицейски инспектор от сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция“, който пряко се занимава с проекта „Превенция на киберпрестъпленията“. В инициативата са включени общините В. Търново, Павликени и Елена, а доставчикът на интернет услуги „ТЕЛНЕТ“ работи в цялата област, така че превенцията на измамите по интернет обхваща цялата област.

 

БЕЗРАБОТНИТЕ МОГАТ ДА ПАДНАТ В КАПАНА НА „ФИНАНСОВО МУЛЕ“

 

ВЕЧЕ СА ПРОВЕДЕНИ РАЗЯСНИТЕЛНИ СРЕЩИ СРЕД РЕГИСТРИРАНИТЕ БЕЗРАБОТНИ, които са сред най-честите мишени на различни измамници. Освен мулета за телефонната мафия безработните са лесна плячка и за киберпрестъпниците . В тази схема те са „финансови мулета“, обяснява инспектор Бартолов. Бандитите, които крадат пари от чужди кредитни карти, трябва да ги изперат, за да си заличат следите. Те търсят безработни, които си пускат обяви в интернет за работа или пък искат да припечелят допълнително заради ниски доходи. Мошениците предлагат услуга – дай си банковата сметка и ще получиш една тлъста сума пари, а после ще ги преведеш в друга банкова сметка. Така дирите на откраднатите пари се губят, а мулето получава по банков път дребна комисиона по предварителна договорка, но без дори да разбере, влиза в измамната схема и носи наказателна отговорност за пране на пари.

„Така в този механизъм може да влязат освен регистрирани безработни и хора с обяви в интернет, студенти и всички останали, които имат банкови сметки. Заради това такава среща вече сме провели в Арбанаси с клубовете „Отвори очи“. През лятната ваканция децата също са изложени на кибератаки“, пояснява инспекторът.

 

Ïðåçåíòàöèÿ íà PowerPointНА ДЕЦАТА СЕ РАЗКАЗВА ЗА КРАЖБАТА НА САМОЛИЧНОСТ И ЗА КЛОПКИТЕ В САЙТОВЕТЕ ЗА ИГРИ

 

ПРЕЗ ЛЯТОТО В ОБЛАСТТА ИДВАТ НА ГОСТИ ДЕЦА ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА И ОТ ЧУЖБИНА. Всички те също са обект на киберпрестъпления – кражба на самоличност, кражба на профил във фейса, порно, насилие в мрежата и какво ли още не. Капан за тийнейджъри са игрите, за чиято модернизация или за супергерой се плаща. Съвсем наскоро хлапе е било измамено по този начин, като от разплащателната му сметка са били откраднати 100 лева. Майката била в чужбина и имали уговорка за високи оценки да му превежда пари по сметка, а момчето да си купува джаджи за играта в интернет. Киберперпрестъпници обаче откраднали Фейсбук профила на 13-годишното търновче и от негово име пуснали съобщения на приятелите му за такса срещу получаване на подобрения за игра в нета. Така в капана паднало и момчето, а майката постоянно правела преводи, които хакерите изтегляли. Така в един прекрасен момент бащата и майката научили, че някой друг тегли пари от сметката на сина им, и се жалвали в МВР.

ПРЕВЕНЦИЯТА ПО ПРОЕКТА Е СВЪРЗАНА ОЩЕ СЪС ЗАПЛАХИТЕ, ПУБЛИКАЦИЯТА на снимки без разрешение на притежателя на профила, използване на снимки за порнофилми. Кибертормозът често се превръща и в изнудване, защото анонимен ти казва, че иска пари, за да не пусне в мрежата клип с твоето лице, за който ти си нямаш и представа и който е монтаж.

Нели СУКОВА

 

 

 

3 thoughts on “10 киберпрестъпления ни дебнат в нета, „финансови мулета“ точат пари

 • 20.07.2017 в 9:41
  Permalink

  Долу горе колко средства ще се усвоят по този важен проект?

  Отговор
 • 20.07.2017 в 14:28
  Permalink

  Капут, задай въпроса по правилния начин – колко хора вече са разбрали схемите за източване?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *