Великотърновки преминаха най-дългия пилигримски маршрут Камино Франсез

Снежанка Димитрова и Мария Джурова преодоляха най-древния християнски маршрут

 

24 дни продължи походът на великотърновките, преминали успешно най-дългия пилигримски маршрут – 800 километра, от френския град Saint-Jean-Pied-De-Port до Santiago de Compostela. Преодоляха го Снежанка Димитрова, председател на ТК „Незабравка“, и Мария Джурова.

Маршрутът Ел Камино се простира от малко селце в Южна Франция до катедралата в град Сантяго де Компостела (Испания). Целта на пилигримите е да се поклонят пред мощите на свети Яков, изминавайки пеша разстоянието от 800 километра. Смята се, че древният маршрут е точна проекция на Млечния път, а животът на този, който го измине, се променя завинаги.

„За Камино е писано и говорено много. Наистина това е път и към себе си, който си струва да се извърви. Затова не се учудвам, че повечето пилигрими (б.р. поклонник, или пилигрим е човек, който предприема пътешествие до свещено място. Често това включва изминаването на дълъг път) го минават по няколко пъти. Като цяло сме очаровани не само от отношението на испанците към пилигримите, но и от организацията, която е държавна политика. Държавата е помислила за всичко и на походниците не се гледа само като на пътуващи чували с пари. Нещо повече. В албергети, подобни на нашите хижи, са създадени много добри условия не само за почивка и възстановяване (почистени стаи; постоянна топла вода за къпане в душкабини, а някъде и вани; тоалетна хартия), но и за поддържане на хигиената (условия за пране, дори навсякъде имаше перални с прах за пране; достатъчно чешми и мивки; простири; щипки; подвижни сушилни при лошо време). За хранене няма никакъв проблем. Ако в населеното място няма супер или хранителен магазин, то в албергети са поставени хладилни витрини и срещу няколко евро всеки може да се снабди с необходимото. Навсякъде има достатъчно ресторантчета и барчета, където също може да се хапне.

У нас ни се казва винаги „Няма пари!“. Питам аз: „Как така една страна, която винаги е била капиталистическа, може да отдели от бюджета си толкова милиона евро, които да се вложат в пешеходни пътеки и алеи, кътове за почивки, чешми по трасето, маркировки, албергети, в които цените за нощувка не надхвърлят 10 – 12 евро, а има и такива, които са безплатни (разчитат на дарения и от пилигримите).

Всички албергети са в центровете на населените места и пътят на пилигримите винаги минава през най-хубавите и богати на забележителности части. Затова хиляди млади хора, а и такива на достолепна възраст от различни държави и континенти посещават Испания. Срещнахме поклонници от Австралия, Хон Конг, Япония, Корея, Бразилия, САЩ, Канада, Англия, Франция, Германия, Словения, Полша, Ирландия, Норвегия, Италия и много малко българи“, разказа Снежанка Димитрова.

„Неочаквано за нас самите, удоволствието да се запознаем с природните и исторически забележителности на северната част на Испания ни струваше 560 евро от Търново до Търново. След като си получихме компостелите (грамотите) в Сантяго, присъствахме на месата в най-голямата катедрала в града, която е специално за всички пилигрими. Бяхме единствените българи и нашата родина бе включена в списъка на държавите, от които има участващи пилигрими, и всички се молиха и за страната ни. Усещането беше невероятно – трябва да се преживее!“, добави Мария Джурова.

 

Снимка:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.