Йерусалимска чудотворна икона и частица от свети мощи дойдоха за храмовия празник на Плаковския манастир

ЧУДОТВОРНА ИКОНА, КОЯТО НИКОГА ДОСЕГА НЕ Е НАПУСКАЛА ПРЕДЕЛИТЕ НА ВИДИНСКА ЕПАРХИЯ, БЕШЕ ИЗЛОЖЕНА ЗА ПОКЛОНЕНИЕ ВЧЕРА В ПЛАКОВСКИЯ МАНАСТИР „СВ. ПРОРОК ИЛИЯ“. Специално за храмовия празник на обителта в църквата имаше и частица от мощите на света Матрона Господска, които също се съхраняват в Катедралния храм на Видин. По покана на игумена на манастира „Св. пророк Илия“ отец Гервасий в нощното бдение и в сутрешната света литургия се включиха още четирима свещеници. „Света Богородица акатистна“ е чудотворната икона, до която миряните имаха възможност да се докоснат вчера с благословията на митрополитите на двете епархии – Видинска и Великотърновска. Иконата е седефена и е подарък за Видинската катедрала от Йерусалимския патриарх, който не успял да пристигне за откриването. „Иконата става чудотворна през 1942 г., когато във Видин се случва голямо наводнение. Тогава са загинали 13 души. По време на молебена след наводнението, в който се е включил и цар Борис III, тя е свършила първото си чудо. Видин е успял да се съвземе и да си стъпи на краката само за няколко седмици, макар че всички са мислили, че за спасението от такова бедствие ще са нужни години“, разказва още йеромонах Максим.

plakovski1Игуменът на плаковската обител отец Гервасий всяка година кани свещеници от други епархии, за да направи празника на манастира още по-тържествен. „Великотърновският владика благослови вярващите, пристигнали отблизо и далеч за нощното богослужение. Както си му е редът, изнесохме иконата на свети пророк Илия, окадихме църквата с тамян от Израел и тази сутрин рано започна службата, в която аз не мога да участвам, защото трябва да се погрижа за курбана“, обяснява отец Гервасий, докато бърка курбана в големия казан. Обяснява, че е сложил 70 кг овче месо и телешко филе, които къкрят на огъня от часове с много зеленчуци и подправки. Курбанът ще стигне за 300 души, уверява отецът и разказва, че за храмовия празник рускинята Лидия Петровна, която често помага на манастира, е дарила малък иконостас.

Отец Гервасий казва още, че църквата в манастира вече посреща миряните, пълна с икони, след като през 90-те години всички икони от царския и апостолския ред на иконостаса са изчезнали мистериозно. „А те са дело на Захарий Зограф, също като фреската на входа на храма, на която е нарисуван свети пророк Илия в колесница с четири буйни коня, които теглят колесницата в четирите посоки на света.

Новите икони са копия на оригиналите и са изработени от студенти и преподаватели от Великотърновския университет.

ОТ ИВАН АСЕН II Е СТРОЕН ПЛАКОВСКИЯТ МАНАСТИР, КЪДЕТО ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ МОНАСИТЕ СА ПРОКОПАЛИ ТАЕН ИЗХОД. Той стигал до гората и благодарение именно на него самият Левски е успявал да се измъкне жив от клопката на турците на няколко пъти.

Днес Плаковският манастир е обявен за паметник на културата с национално значение.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *