38 четения

Eленчани се стичат на поклонение в Къпиновския манастир

Тазгодишното поклонение в Къпиновския манастир ще бъде в събота, на 22 юли. По традиция на този ден рано сутринта ще тръгнат три лъча, които по обяд ще се съберат в двора на светата обител.

Участниците в пешеходния поход се събират в 8.00 часа на площад „Иларион Макариополски“ и ще бъдат извозени до с. Вълчовци, откъдето поемат по 12-километрова пътека. Тя следва стария път до манастира, преди построяването на язовир „Йовковци“. Маршрутът пресича живописни места, преваля билото и се спуска при стария римски мост на р. Веселина, впечатляваща и с водопада под манастира.

Велосипедистите ще въртят педали по пътя от Елена през Миндя до светата обител. Началото на велопохода е също от пл. „Иларион Макариополски“, но от 9.00 часа. Останалите участници ще пристигнат с автобуси, които тръгват от автогарата в Елена в 10.30 часа, и с лични автомобили.

Рано сутринта до манастирските порти се подклажда огънят за курбана. Неговото освещаване е по обяд в двора на манастира. По стародавна традиция еленският кмет оставя дар за светата обител.

Еленчани слагат началото на поклонничеството още през Възраждането, а преди 17 години по инициатива на Община Елена и Туристическо дружество „Чумерна“, във връзка с Европейските дни на наследството се възстановява поклонението до Къпиновския манастир, което не е прекъсвано и до днес.

Един коментар за “Eленчани се стичат на поклонение в Къпиновския манастир

  • 23.07.2017 в 11:27
    Permalink

    По-полека с тия религии Еленчани – заложете на туризма.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *