Ами сега? Според съда "Паркинги и гаражи" не могат да пишат глоби и да вдигат коли | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Ами сега? Според съда „Паркинги и гаражи“ не могат да пишат глоби и да вдигат коли

Публикувана на: 24.07.2017г. 729 прегледа

След жалба на студент Темида обяви за нищожни действия на инспектори на общинското предприятие

 

АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД ВЪВ Велико Търново постанови, че вдигането на автомобили от търговското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи“ е незаконосъобразно. Служителите на дружеството не са служители на администрацията и не могат да налагат административни мерки. Спирането в зона за платено паркиране без заплащане не е основание за принудителното преместване на автомобила, тъй като не пречи на движението. Нормалното би било поставяне на скоба и плащане на реалния престой – по лев на час, а не таксите за преместване. Това са констатациите на съда.

СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ Е РЕЗУЛТАТ ОТ ЖАЛБАТА НА СТУДЕНТА ОТ ВТУ ДОБРИ КОВАЧЕВ, чиято лека кола била вдигната в края на март т.г. от зона за платено паркиране, Добри трябвало да плаща такси да си я вземе и му бил съставен акт за нарушение. 28-годишният мъж обаче завел дело в Административния съд и поискал принудителната административна мярка да бъде обявена за нищожна заради незаконни действия на инспекторите от общинското предприятие във Велико Търново. След съдебно разследването на 19 юли 2017 г. търновският съд издава решение, с което прави на пух и прах „правомощията“ на търговското дружество, които се оказват напълно незаконосъобразни. Дори повече – с действията си инспекторът от „ОДПГ“ ЕООД е нарушил конституционното право за частна собственост на Ковачев, какъвто в случая е неговият автомобил.

СЛУЖИТЕЛИТЕ НА „ПАРКИНГИ И ГАРАЖИ“ НЕ СА ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА И ТРЯБВА ДА ОКАЗВАТ само съдействие на органите на МВР – полиция и пожарна, при установяване на някакво нарушение. Те само организират и контролират принудително задържане и преместване на автомобил, но не могат да съставят актове и да репатрират, се подчертава в съдебното решение.

Н. ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Ами сега? Според съда „Паркинги и гаражи“ не могат да пишат глоби и да вдигат коли"

 • 23.07.2017 в 22:38

  А къде беше Административният съд на Велико Търново досега? Студент ли им трябваше, да ги научи как се спазва Закона? За всички е ясно, че фирмите „Паркинги и гаражи“ са мутрите на общините. Какво правят, освен да боядисват бордюрите в синьо и да рекетират хората, като им крадат колите? Къде влагат откраднатите от гражданите пари? Къде са им паркингите, къде са им гаражите? Какво направиха за увеличаване на паркоместата? В истинските държави строят роботизирани паркинги, тук боядисват бордюри! И да, парите ги крадат само от обикновените граждани, защото случаите на освободени безвъзмездно коли са публична тайна – на съдийка, на як батко и т.н. Добре, че сега нещо се обърна палачинката на държавната политика, иначе и за студента нямаше да чуем.

  Отговор
 • 24.07.2017 в 9:54

  Аз имам друг въпрос:
  След издаденото съдебно решение ще продължат ли да действат по същия начин и да вдигат колите? По принцип не би трябвало, но нали сме България – никой не зачита закона 🙂
  И ако продължат дали може съда сам да се сезира и да ги осъди веднага ?

  Отговор
 • 24.07.2017 в 10:13

  Впрочем редно е да се спомене, че Върховния Административен Съд излезе с такова решение предните месеци.
  Така че беше очаквано да тръгнат жалби /не без основание/ към Административните съдилища по места. Важното в случая е, че при положение че ВАС вече има решение в тази посока всичко обжалвания от фирми като ОДПГ – В. Търново стават безсмислени.
  Наред са местните управници – да си оправят бакиите, да си приведат местните наредби в законосъобразен вид, непротиворечащ на по-висши законови норми.
  А защо не и да променят визията за тази дейност въобще….

  Отговор
 • 24.07.2017 в 14:14

  А кой ще потърси имуществена и наказателна отговорност от тия дето 10 години лапаха здраво от тази дейност и даже се оказа, че „Паркинги и гаражи“ има отрицателен финансов резултат ??? Защо прокуратурата до сега не се е самосезирала? За пореден път още един пример за произвол и беззаконие!!!

  Отговор
 • 24.07.2017 в 14:36

  Нищо не е безсмислено. Трябва постоянно да се борим за правата си, защото администрацията е безотказна в своите наглости. Що се отнася до въпроса на „Въпрос“, всеки който си пази квитанциите за вдигната от паяка кола, може да обжалва в съда.
  И още нещо, Търново е почти единствения град където вдигат колите с паяк масово и с подбор на наши и ваши. В някои по-европейски градове в България дори нямат паяци и скоби.
  Сега да видим на кмета стиска ли му да промени наредбите и да видим паякът ще спре ли да работи.

  Отговор
  • 24.07.2017 в 17:44

   Глупаво и абсурдно е гражданите да завеждат искове за по 50-60 лв., а в същото време държавните и съдебни органи да бездействат по глобалния проблем ! Тук става въпрос за понасяне на наказателна отговорност, а не само за материални щети!

   Отговор
 • 24.07.2017 в 17:12

  Дейността на „Паркинги и гаражи“прилича на облечен в светлоотразителна жилетка рекет. Липсата на паркоместа е плюс за дружеството – колкото по-зле ,толкова по-добре!

  Отговор
 • 24.07.2017 в 17:27

  и световен шампион по борба да направят Шеф на тая измислена фирма все тая – най накрая взе да се показва слънце . Добрич е по на изток и там изгрява по – рано

  Отговор
 • 24.07.2017 в 18:51

  Крайно време беше това да се случи. Ха сега да видим Общината, която е делегирала тези незаконни права на въпросната фирма как ще реагира. И не става ясно от публикацията търговското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи“ дали са компенсирали Добри Ковачев за причиненото от дружеството неудобство.
  Браво на студента !

  Отговор
 • 25.07.2017 в 10:47

  „Паркинги и гаражи“ e организация, за рекет и усвояване на средства. Цялата структура е с Не прозрачно управление на финансите и винаги балансира “почти на загуба“! Системата за СМС не е обвързана(клиент с роуминг не може да изпрати СМС) с Роуминг с-мите на мобилните оператори!! Това си е изнудване на чуждестранните туристи. Скоби се слагат избирателно!!!
  Операторите позволяват голяма част от парко-местата да се ползват целодневно, без санкции и противно на правилата….Това са само част от примерите!

  Отговор
 • 25.07.2017 в 16:41

  Дано най-накрая се намери някой да прекрати дейността на феодално-общинско-мутренската хранилка „Паркинги и гаражи“. Това изчадие облечено с власт и със синя кофа в ръка няма никаква положителна добавена стойност за живущите в този град.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *