93 четения

Високите мъже невинаги са секси

Широко разпространеното схващане, че високите мъже привличат жените, тъй като ръстът им издава добро здраве, е мит, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от полско проучване.
В първото по-рода си изследване, обхванало близо 200 мъже и жени, специалистите са установили, че няма връзка между ръста и силния имунитет.
Резултатите показват, че поне в западното общество, дамското предпочитание към „дългучи“ не е свързано с добрите гени.
Според еволюционната теория височината „издава“ биологични качества още от пещерно време, когато най-високите мъжки екземпляри са били преценявани като най-сгодни.
Редица предишни изследвания подкрепят тази теория. Различни проучвания са показали, че високите мъже имат по-висок социален статут, печелят повече, вероятността да боледуват е по-малка, имат по-добър репродуктивен успех, женят се по-рано, често се женят повторно, имат повече партньорки, по-рядко остават без деца и предават добрите си гени на поколението. Смята се също, че според дамите именно високият ръст е най-привлекателната морфологична черта на мъжа.
Според настоящото изследването обаче случаят не е такъв. За целите му д-р Юдита Новак и колегите й са тествали имунната реакция на 193 мъже и жени на възраст между 18 и 36 години в Полша, след като са им били поставени инжекции срещу грип и тетанус.
Анализ на кръвните им проби преди и след инжектирането, и след като са били взети предвид показатели като възраст, телесни мазнини и нива на тестостерон, е показал, че няма връзка между ръста и изследваните имунни параметри.
„Резултатите от изследването ни навеждат на мисълта, че в западното общество предпочитанието на жените към високи мъже не е свързано с добри гени за имунно съревнование. В настоящото проучване не открихме зависимост между ръста и адаптивния и вродения имунитет“, казва д-р Новак.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!