16 четения

И тази година „Фолклорен извор“ ще се радва на специални гости, които ще забавляват публиката с концерти

Ансамъл „Българе“, Конушенският народен оркестър и гости-изпълнители от Полша, и Франция ще ни радват в четирите фестивални дни

 

Първият гост-изпълнител пристига от Полша.

Групата за песни и танци от град Хрубиешов ще бъде в село Царевец на 3 и 4 август. В две поредни вечери публиката ще има възможността да се запознае с полския фолклор.

Групата за песни и танци от Хрубиешов е създадена през 1987 г. към Дома за култура в града. Основната цел на това място е да събере деца и младежи от местните училища.
Към момента има пет групи за фолклор, в които броя на участниците е около сто и двадесет. Репертоарът на групата може да бъде описан с две думи: изобилие и разнообразие от фолклор.
Групите са участвали на фестивали в Дания, Испания, Португалия, Сърбия, Македония, Гърция, Турция, Чехия, Германия, Ватикана, Литва, Украйна, Беларус, Словакия, Франция и Перу.
От 1998 г. фолклорните групи към Дома на културата в Хрубиешов са член на C.I.O.F.F.

Вторият специален гост на „Фолклорен извор 2017“ ще бъде Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

След като в предишните издания на фестивала на сцената му бяха два от най-големите ансамбли на България „Филип Кутев“ и „Тракия“, тази година концерт ще изнесе един от най-харесваните и успешни ансамбли в последните години, а именно „Българе“.

Концертът ще се състои на 5 август (събота), след 20.00 часа на фестивалната сцена, в летния театър на село Царевец.

Ансамбъл „Българе“ възниква по идея на Христо Димитров. С финансовата подкрепа на англичанина Ян Андерсон, на 1 октомври 2002 година се основава първият частен фолклорен ансамбъл в България. Първоначално в състава участват около 20 танцьора, сред които професионалисти, ученици и аматьори. Успехът идва съвсем скоро с първия спектакъл „Това е България“. Днес, ансамбълът играе пред публика няколко спектакъла, коренно различни един от друг – „Това е България“, „България през вековете“, „Албена“ и “Уникалните гласове”. В представленията участват 40 професионални танцьори и 30 солисти – актьори, каскадьори, балетисти, певци, музиканти, алпинисти и др.

С този голям екип работят едни от най-добрите композитори, музиканти, сценографи, дизайнери и художници на костюми в страната.
До този момент, ансамбъл „Българе“ е изнесъл над 1500 представления и концерти в 21 държави по света. Това е първият български фолклорен ансамбъл гастролирал на Бродуей, в Ню Йорк (САЩ).

Конушенския народен оркестър ще закрие „Фолклорен извор 2017“.

На 6 август (неделя), след 20.00 часа ще се състои церемонията по награждаване и закриване на фестивала. По традиция фестивалът приключва с изпълненията на утвърдени певци и музиканти, в областта на фолклора. Тази година специален гост ще бъде един от големите оркестри, а именно Конушенския народен оркестър. Спечелил своята голяма популярност през 70-те и 80-те години, оркестърът и до днес продължава да твори музика и да весели публиката.

Една от изненадите на „Фолклорен извор“ тази година ще бъде участието на Женски хор „Месечинка“ от Франция. Съставът на хористите е изцяло френски, но изпълняват български народни песни. В предишни издания на фестивала изпълнителите стигат до призови места и това е една от причините да вземат участие в тазгодишното издание, като скъпи гости. Изпълнението на участниците от Франция ще бъде на 5 август (събота), около 20.00 часа. Всички присъстващи ще имат уникалната възможност да чуят на живо български народни песни в изпълнение на чужденци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!