82 четения

Сватба по хайдушки в Арбанаси подобри рекорд на Гинес

3065 сватбари седнаха на 10-те месала, дълги по 150 метра, и хапнаха от боба, сготвен от шеф Виктор Ангелов в най-голямата тава на Балканите

 

СВАТБА ПО ХАЙДУШКИ ВДИГНАХА ВЧЕРА В АРБАНАСИ ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ ОТ ЛУКОВИТ И ИВА ЯНЧЕВА ОТ БУРГАС. Двамата младоженци приеха поканата на сдружение „Лудогорие“ да се врекат във вярност и любов по традиционен български ритуал и успяха да съберат 3065 сватбари. Така сватбата на младото семейство Георгиеви събори рекорда на миналогодишната сватбена церемония, подготвена от Валентин Димов, който е шеф на сдружението.

„Тук сме заради Велико Търново и хората, които уважиха нашата сватба. България идва от вековете и ще пребъде през вековете. Пазете историята. Тя е като ветропоказател, тя посочва правилния път. Да живее България! Благодарим на всички вас, да сте живи и здрави, веселете се от сърце. Наздраве!“, каза младоженецът веднага след сватбената церемония, която извърши кметът на община Велико Търново Даниел Панов.

И призна, че искрено си пожелава и се надява по тежкия, но сладък път на семейния живот Господ да върви редом с тях двамата. „Каквито деца Господ ни даде, момчета или момичета, да ги възпитаме да са културни и възпитани, смирени, вярващи в себе си, знаещи и можещи. Да живеят и да помагат на България“, каза още младоженецът. Единствените думи на развълнуваната Ива бяха пак за бъдещите им деца: „Децата да са щастливи, това е най-важното, а ние ще ги възпитаме в успешните ценности, които сме получили от нашите родители“.

След като се увери, че и двамата младоженци доброволно се вричат един на друг и няма нито един сватбар измежду хилядите, който да каже, че Георги и Яна не са един за друг, кметът Панов венча младите. Той подари на семейство Георгиеви икона на света Богородица, правена от арбанашката майсторка Маргарита Балабанова, копие на средновековен съд, намерен на Царевец и изпълнение на професионален фолклорен ансамбъл „Искра“. „Надявам се това да е първата икона, която ще закачите в дома си. И също така вярвам, че от тук насетне ще има повече млади хора, които да се връщат към нашата българска идентичност, към фолклора и традициите, както днес ни дадоха пример семейство Георгиеви“, каза Даниел Панов.

НА 10 МЕСАЛА, ВСЕКИ ОТ ТЯХ ДЪЛЪГ ПО 150 МЕТРА, БЕШЕ РАЗПОЛОЖЕНА ОГРОМНАТА СОФРА ЗА СВАТБАРИТЕ. Всеки от тях опита от боба, който шеф Виктор Ангелов приготви в най-голямата тава на Балканския полуостров.

„В началото обсъждахме бобът да е по хайдушки, но в крайна сметка решихме бобът да е за хайдути вегетарианци. Избрахме ястието да бъде постно, за да може да се насладят повече хора на него“, каза шеф Ангелов, който призна, че три дни се върти около казана и се занимава с гозбата. „В казана врат 2700 литра за 4500 души. Лично на мен такова предизвикателство не ми е отправяно до момента. В казармата съм готвил за 2000 души, но за 4500 си е сериозна шпага и реших да я отиграя. Затова, като ми предложиха, си казах „Е, как да не се съгласиш! Колко пъти в живота си човек има възможност да готви за 4500 души. Събитието е единствено по рода си, всички са усмихнати. Хората искат да поставят световен рекорд. Аз ще съм доволен, ако отзивите за храната са положителни“, допълни още готвачът.

Два дни е отнела подготовката, преди бобът и зеленчуците да бъдат изсипани в тигана. Помощниците на майстор-готвача трябвало да нарежат 60 кг целина, 60 кг чушки, 80 кг моркови, 120 кг лук и 100 кг домати. А след това в неделя почти час разсипваха по гювечи и паници сготвения вече боб.

Освен него сватбарите хапнаха и един тон сирена, 2000 пити и изпиха 2 тона руйно вино.

СВАТБАТА НА ГЕОРГИ И ИВА ЗАПОЧНА ОЩЕ В ПЕТЪК ВЕЧЕРТА и както е било преди много години, продължи три дни. Двамата преминаха през всички предсватбени и сватбени ритуали, които са изключително богати, интересни и пълни със символика. Следсватбените оставиха само за себе си. Пред най-любопитните сватбари, които нощуваха две вечери на поляната или в хотелите на Арбанаси, младоженците възстановиха първата си среща, която се случи на конската чешма. От там всъщност започна целият сватбен ритуал, който продължи с провождането на сватовете в дома на момата, иносказателния разговор между тях и родителите на момичето, с малък и голям годеж.

В събота сватбата продължи с ладуване, засевки, замесване, изпичане на погача, кумово дръвче, подготвяне на знамето, момкова и момина вечер. В неделя сватбарите видяха прочутото бръснене на младоженеца и сплитането на косата на булката. И двата ритуала са подготовка на младоженците, които след това вече няма да са със същия социален статус. Църковният брак беше в храма „Св. архангели Михаил и Гавраил“ и се извърши от отец Иван от Нови хан.

СВАТБАРИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ СТЕКОХА НА ПОЛЯНИТЕ В АРБАНАСИ, КЪДЕТО В НЕДЕЛЯ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ДЕН МОЖЕХА ДА БЪДАТ ВИДЕНИ НОСИИ ОТ ВСИЧКИ ЕТНОГРАФСКИ ОБЛАСТИ. Сред сватбарите обаче имаше и чужденци от Иран, Италия, Гърция, Русия, Украйна, Полша… Освен участниците в Семинара по български език и култура, които също присъстваха на автентичната българска сватба, край месалите седнаха гости от пет различни континента, някои дошли специално за събитието.

С

автентични народни носии бяха и двамата младоженци. Тази на Георги е шита сега, но е точно копие на истинска празнична мъжка носия. Тоалетът на Ива е събиран две години, защото има много части и аксесоари, които булката искала да носи в сватбения си ден. По време на сватбата звучаха автентични северняшки песни и танци, които младоженците намерили в сборник от 1925 г. Ива се справила с тази задача, защото е професионален музикант, занимава се с дирижиране и в момента е докторант към БАН.

Автентичната българска сватба беше най-голямата атракция от тридневния национален събор „Болярска среща“. 15 изпълнители, сред които Иво Папазов – Ибряма, Петър Ралчев, Здравко Мандаджиев, Ваня Вълкова, Нешо Нешев дойдоха за събора.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

2 коментара за “Сватба по хайдушки в Арбанаси подобри рекорд на Гинес

  • 28.07.2017 в 10:10
    Permalink

    Чудесна идея, но неподходящо време – лятото не е време за сватби.Мястото беше добро, но не е подготвено за събиране на толкова много хора – трябва да има поне 10 чешми, отводняване, достатъчно тоалетни и поне 50 широколистни дървета на минимум 10-тина години.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!