Акулите използват и раменете си, когато се хранят

Учени от университета „Браун“ установиха, че акулите използват и раменете си, когато се хранят, тъй като нямат език, за да прекарат хапките към зъбите си, съобщава Франс прес.
Екипът на Ариъл Кемп изследвал три акули от вида Chiloscyllium plagiosium с помощта на рентгенови лъчи, проследяващи движенията на хрущялите и мускулите в техните тела. Когато се хранели с риба и калмари, тези морски хищници раздвижвали своя раменен пояс. По този начин храната по-лесно се придвижвала към гърлото им.
Раменният пояс при акулите е невидим отвън, но е лесно разпознаваем с помощта на рентгеновите лъчи. Той представлява парче хрущял с форма на U. Към него са прикрепени няколко мускула. Досега се считаше, че това „рамо“ контролира някои от перките на акулите и служи за придвижването им. И тъй като този пояс не е пряко свързан нито с челюстите, нито с главата на тези риби, учените дори и не предполагаха, че той може да подпомага храненето.
При направените наблюдения се оказало обаче, че както придвижват своят раменен пояс назад, акулите успява да прекарат храната в пастта си към гърлото.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *