Всеки трети случай на деменция може да бъде предотвратен с промени в начина на живот

Една трета от всички случаи на деменция могат да бъдат предотвратени с промени в начина на живот, съобщават световните информационни агенции, позовавайки се на публикация в сп. „Лансет“.
Анализ, направен от 24 международни експерти, навежда на мисълта, че деменцията не е непременно неизбежна част от стареенето, пише в. „Дейли експрес“. В действителност според специалистите нелечимото заболяване може да се избегне, ако бъдат елиминирани девет ключови рискови фактора.
Най-сериозна заплаха за катастрофален срив в умствените функции са загубата на слуха, тютюнопушенето и недостатъчното образование в детска възраст. Останалите фактори, върху които може да се въздейства с промени в начина на живот, са високото кръвно налягане, бездействието, затлъстяването, депресията, диабетът и самотата в по-късна възраст.
Експертите отбелязват, че взети заедно, всички тези фактори имат потенциала да предотвратят един на всеки три случая на деменция.
Повечето от въпросните рискови фактори са специфични за определена възраст от живота. Например ако децата преустановят образованието си около 15-годишна възраст, опасността от деменция се увеличава. Причината е, че липсата на нови знания понижава гъвкавостта на мозъка и го прави по-податлив на срив на по-късен житейски етап.
На средна възраст (45-65 години) е ключово да бъдат овладени проблеми като загуба на слух и затлъстяване.
На по-късна възраст (след 65 години) е важно да се контролират състояния като депресия, диабет, физическо бездействие и социална изолация.
„Въпреки че деменцията се диагностицира на по-късен етап от живота, промените в мозъка обикновено започват години по-рано“, казва Гил Ливингстън от лондонския Юнивърсити колидж, един от авторите на анализа.
Близо 50 милиона души в света страда от деменция, в това число и от най-разпространената й форма – болестта на Алцхаймер. Световната здравна организация (СЗО) очаква броят на засегнатите да се увеличи тройно до 2050 г., ако не бъдат предприети превантивни мерки.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.