Рибите взимат лоши решения под въздействието на петрол

Дори малкото количество петрол е достатъчно, за да подтикне рибите, обитаващи коралови рифове, към рискови решения и действия, предаде ДПА, позовавайки се на австралийско изследване.
Под въздействието на петрол рибите не са в състояние да правят разлика между приятели и врагове, спират да плуват на групи и взимат лоши решения по отношение на хабитата си, обяснява Джоди Румър от изследователския екип.
Румър допълва, че изложените на действието на петрол риби реагират по-бавно на опасности.
„Реакциите им са като на пияни или дрогирани. Когато им се предостави избор, те се ориентират към най-неподходящия хабитат, който не им предлага защита от хищници, нито храна. Вместо напълно функциониращ корал, те избират открити води или натрупани отломки „, казва изследователката.
Продължилото пет седмици проучване, осъществено на остров Лизърд в Големия бариерен риф, е обхванало шест вида риби, сред които разноцветните дамсели, прочули се покрай хитовата анимация „Търсенето на Немо“.
Изследването разкрива сред рибите, изложение на действието на петрол, и повишена смъртност, възпрепятстван растеж и рисково поведение, в резултат на което повече екземпляри стават жертва на хищници.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *