71 четения

100 души ще пренареждат ръчно калдъръма на 10 великотърновски улици в квартал „Варуша“

НЕРЕМОНТИРАНИ УЛИЦИ ОЩЕ ОТ ТУРСКО ВРЕМЕ В СТАРИННИЯ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ КВАРТАЛ „ВАРУША“ ЩЕ БЪДАТ РЕКОНСТРУИРАНИ ЗА 2,5 МЛН. ЛВ. Средствата идват по Оперативна програма „Региони в растеж“. След проведена обществена поръчка само един кандидат се явява за трудния участък, чието обновление ще продължи поетапно до края на следващата година. Това е фирмата „Скорпион инвестстрой“ на общинския съветник Любен Велчев. „За нас това е предизвикателство. Очакваме подписването на договора и можем да започнем работа веднага. Вече е определен екипът. Около 100 души ще работят на обектите. Трудът ще е ръчен, тъй като работата и ограничените параметри на улиците не позволяват навлизането на техника“, коментира пред „Борба“ самият той. Изцяло нова настилка ще имат ул. „Капитан Дядо Никола”; ул. „Драгоман”; ул. „Медникарска”; ул. „Кирил и Методий”; ул. „Поборническа”; ул. „П. Р. Славейков”; ул. „Георги Мамарчев”; ул. „Отец Матей Преображенски”; ул. „Въстаническа”, които са разположени около Сухата чешма.

Предвидено е и поетапно затваряне на отсечките, за да не се възпрепятства преминаването на живущи и туристи. Една от най-трудните задачи на изпълнителя е била да намери майстори, които да полагат паваж. Именно това е било условието по проекта. Гранитният калдъръм е полаган още преди Освобождението от турско робство. Материалът е в отлично състояние и до днес, но ще бъде пренареден с нова основа и дренажна система. Освен уличните настилки ще се подновят и тротоарите, джобовете за съдове за смет и паркиране. Част от средствата отиват и за изграждането на подпорни стени и маркировка. Цялостния ефект от ремонта ще подсилва и специално художествено осветление. Строителните работи трябва да приключат до догодина, но изпълнителят е амбициран да свърши доста преди крайния срок.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 коментара за “100 души ще пренареждат ръчно калдъръма на 10 великотърновски улици в квартал „Варуша“

 • 25.07.2017 в 13:46
  Permalink

  А умните глави в Горна Оряховица махнаха в центъра красиво подредени те гранитни павета ,които са със вековна гаранция и видно ще се подменят с отлети бетонни плочки на които срокът ще е не повече от 5 години.Това ще да са наистина умни кратуни,за да унищожат подобно нещо.Браво!Гледам и рева!…за пари и слава обаче някой чисто голи ще минат по центъра!

  Отговор
  • 25.07.2017 в 15:51
   Permalink

   Няма да е за слава, а само за пари. И то за много.

   Отговор
 • 25.07.2017 в 15:40
  Permalink

  Трябваше и на площада пред Царевец да запазят паветата,а не да слагат тези пясъчни плочи .

  Отговор
 • 26.07.2017 в 8:04
  Permalink

  Гранитен калдаръм има само в част от улицата Кирил и Методий до Американският колеж и част от Драгоман.Останалото е трошен камък, чакълни фракции от ВИК и тук там кръпки с цимент и асфалт…Какъв гранитен калдаръм ще пренареждат въпросните сто човека в останалите улици остава загадка…Загадка остава и какво ще се случи с амортизираната там ВИК мрежа. През ден някъде на Варуша има ВИК авария и се копае на поразия след което се хвърля малко чакъл а ако има паваж той се хвърля на купчина по тротоарите отстрани и се зарязва. Ако не се използва случая за подмяна на водопровода същото ще се случи и с новоремонтираните улици. Иначе похвално.Най-накрая да влезе някой лев във инфраструктурата в най-занемарения квартал във града.

  Отговор
 • 26.07.2017 в 19:56
  Permalink

  …а ние от улица Панайот Типографов и улица Резервоарска да продължаваме да си трошим колите, че и бебешката ни количка уж с помпещи гуми и амортисьори нещо взе да сдава багажа от дупките по улиците!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *