13 четения

Земята се превръща в пластмасова планета

Хората са произвели повече от 9,1 милиарда тона пластмаса от 50-те години на миналия век, като 5,5 милиарда тона от нея се е превърнала в боклук на сушата и във водата, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на американски учени.
Пластмасата не се разгражда като други материали, произвеждани от човека. Затова три-четвърти от нея се превръща в боклук и остава в сметищата или се разпръсква по сушата, океаните, езерата и реките, пишат учените в сп. „Science Аdvances“.
„При сегашния темп, наистина сме се запътили към пластмасова планета – каза ръководителят на изследването Роланд Гейър от университета на Калифорния в Санта Барбара. – Това е нещо, на което трябва да обърнем внимание“.
Пластмасата вече е навсякъде. Използва се за опаковки и потребителски стоки, като мобилните телефони и хладилниците, както и в строителството, в автомобилостроенето, в производството на облекла, обикновено под формата на полиестер.
Учените от университетите на Джорджия и Калифорния изчислиха, че от произведената досега 9,1 милиарда тона пластмаса, почти 7 милиарда тона вече не се използват. Само 9 процента са рециклирани, и други 12 процента изгорени. Така остават 5,5 милиарда тона на сушата и във водата.
С данни от индустрията учените установиха, че количеството на произвежданата и изхвърляна пластмаса се увеличава. През 2015 г. светът е произвел 445 милиона тона пластмаса – над от два пъти повече, отколкото колкото през 1998 г.
Най-много пластмаса произвежда Китай, следван от Европа и Северна Америка. Около 35 процента от нея е за опаковки.
Използването на алтернативи на пластмасата за опаковки и потребителски стоки, например стъкло, хартия, алуминий. изисква повече енергия.
Хората все още произвеждат повече бетон и стомана, отколкото пластмаса, но техният полезен живот е по-дълъг и се преработват по-добре.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!