31 четения

Млади огнеборци участваха с 11 отбора на състезание в Азербайджан

7 деца от отбора на младите огнеборци в Полски Тръмбеш се завърнаха от колоритно приключение в Азербайджан – Симеон Любомиров Симеонов, Станислава Христова Христова, Мартина Пламенова Палазова, Драгомир Маринов Борисов, Виктор Маринов Борисов, Димитър Димитров Арабаджиев, Иван Борисов Стоянов. Там те участваха в Петото международно съревнование „Млад спасител“. В турнира, който продължи от 24 юни до 2 юли, участие взеха общо 11 отбора от 8 страни – Азербайджан, Русия, Казахстан, Грузия, Пакистан, Беларус, а от представителите на Европейския съюз – България и Румъния.

Пътуването до Република Азербайджан е било със самолет от Истанбул. След пристигането си в Баку с цел да се избегне пътуването през тъмната част на денонощието децата и техните ръководители от Полски Тръмбеш са били настанени в общежитие на Военноморската академия съвместно с отборите на Румъния, Пакистан и Беларус. На другия ден са били поднесени венци на гроба на Гейдар Алиев и Алеята на загиналите, след което е посетен Площадът на знамената. После отборите са били транспортирани до град Гебала. Още след тържественото откриване на състезанията на другия ден са се провели тренировки на полигон за предстоящите дисциплини – „Пожарна щафета“ и „Колан от препятствия“.

Вечерта се е провел конкурсът „Визитна картичка“, където всеки отбор представи своята страна, град, училище и своя принос и постигнати успехи в развитието на движението „Млад спасител“, а Станислава и Митко се впуснаха във вихрения танц на ръченицата, предизвиквайки бурни овации сред присъстващите.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

„В дисциплината „Пожарна щафета“ показахме, че сме конкурентни на водещите отбори, като на втория опит завършихме с резултат 47,3 секунди, което ни класираше в челната тройка, но непредизвикан и доста спорен фал ни дръпна назад в класирането“, сподели командирът на отбора гл. инспектор Илиян Илиев, началник на пожарната в Полски Тръмбеш.

„На тежкото съревнование „Издирване и спасяване в пресечен терен“ нашите състезатели се класираха на седмо място, изпреварвайки отборите на Румъния и Казахстан, а вечерта се проведе конкурсът „Стенвестник“, в който се оценяваше артистичността на участниците относно представянето и популяризиране на движението „Млад спасител“, споделиха ръководителите. В рамките на турнира домакините са организирали посещение на архитектурно-исторически обекти в град Габала, а вечерите се проведоха тържествените награждавания на отборите в отделните дисциплини и забавни музикални програми. Закриването е било в Конгресния център „Гейдар Алиев“, на което домакините провели показно учение по евакуация на пострадали по алпийски способ, демонстрации с пожарна и спасителна техника, съвместни пресконференции с министрите на образованието, спорта и на извънредните ситуации на Република Азербайджан, както и богата музикално-артистична програма.

„…Безспорно най-трудната, но и най-атрактивна  дисциплина беше „Маршрут на оцеляването“. Два километра преход през силно пресечена местност, с различни препятствия и задачи на отделните етапи бяха преодолени за 55 минути от нашите ученици. Време, твърде слабо, сравнено с това на победителите от Азербайджан (34 минути), но за нас е равно на подвиг! Изключителен успех беше фактът, че нашите участници успяха да се справят с препятствията, макар и най-малки на възраст, и завършиха маршрута без контузии.

Нашата визитка предизвика много аплодисменти и настроение, остави запомнящи се образи в журито и публиката. Освен задължителната презентация на страната и отбора ние представихме малка театрална постановка на тема „Горски пожари“ и прекрасен фолклорен танц, който изправи публиката на крака. Голям успех в състезателните дисциплини за нас беше представянето ни в конкурса за стенвестник, който участниците за 3 часа направиха и вечерта пред всички защитаваха идеите си, отразени в него. Благодаря на фирма „Агроком“ ЕООД – Велико Търново, и на фирма „Ерато Агро“ ООД за помощта при организиране на пътуването“, заяви ръководителят на българската делегация и директор на СУ „Цанко Церковски“ Стефка Трайчева.

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *