154 четения

Полски Тръмбеш чества 140 г. от своето освобождение

На 11 юли се проведе поклонение с поднасяне на цветя на паметната плоча в Историческия музей в Полски Тръмбеш по повод 140 години от освобождението на Полски Тръмбеш. Събитията, свързани с освобождението на Полскотръмбешкия регион, са част от общия освободителен процес, резултат от Руско-турската война от 1877 – 1878 г. Като такива, те не могат да бъдат разглеждани отделно от контекста на общите военни действия през различните етапи на величавия освободителен поход. Този поход позволява да се определи ролята на региона във военно-оперативните планове на воюващите страни. В героичния летопис на войната се записват и опълченци от Полскотръмбешкия край, сражавали се рамо до рамо с руските войни. Независимо че в този край няма значими военни сражения, регионът попада в обсега на действията на 14-а пехотна девизия в Северна България.

11 ULI (1)На 11 юли 1877 година, движейки се по междуселски път, 14 пехотна дивизия стига до село Полски Тръмбеш. По това време Полски Тръмбеш е било малко селище, в което половината от населението са били бедни турци. В освободения Полски Тръмбеш за кмет е бил избран Еню Петков Караиванов. Населението на Полскотръмбешкия регион посреща възторжено освободителите и се включва в помощ на Руската армия като доброволци в Българското опълчение или в снабдяването им с храна, с грижи за ранените, подслон и продоволствие.Така местните жители дават своя принос във войната.

На 11 юли – дата, записана в историята на Полски Тръмбеш като деня на освобождението от османско владичество, в знак на признателност към подвига на освободителите много жители и гости почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание и поднесоха цветя на изградената през 2014 година паметна плоча в Исторически музей в Полски Тръмбеш.

В музея беше открита и изложба на национален парк музей „Шипка – Бузлуджа” – „Памет за освобождението”. За да представи изложбата, беше дошъл и директорът на национален парк музей „Шипка – Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов. Сред гостите на тържеството бяха Георги Чакъров, кмет на община Полски Тръмбеш, Маринета Кузманова, председател на ОбС – П. Тръмбеш, Назиф Кадир – заместник-кмет на община Полски Тръмбеш, драматургът Христо Бойчев, общински съветници. Изложбата беше открита от инж. Киро Маринов, председател на дружеството за приятелство с народите от ОНД и Русия.

Изложбата е посветена на 60 годишнината от създаването на национален парк музей „Шипка” и ще остане в Исторически музей – Полски Тръмбеш, до 11 август.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *