8 четения

Търновските депутати от БСП: „Управляващите излъгаха хората, които гласуваха за голи обещания“

ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ Е ТЕЖКАТА ИНФРАСТРУКТУРА, а от липса на капиталови средства се оплакват всички кметове – и тези на БСП, и тези от ГЕРБ. Това алармираха на пресконференция по повод края на парламентарния сезон депутатите от БСП в областта Весела Лечева и Валентин Ламбев. По думите им, не само че големите стратегически обекти като магистрала „Хемус“ и скоростният път Русе – Велико Търново няма да се реализират през настоящия мандат, но за тях бъдещето е с неясен срок, той като тепърва предстоят процедурите по ОВОЗ, отчуждаване и т.н.

„Затова казваме, че управляващите излъгаха хората, които гласуваха за голи обещания, дори още няма разписана управленска програма. Най-голямото предизвикателство е европредседателството, но дотук дебатът се води за ремонти и цени на плочки, а не за основните въпроси, които ще бъдат обсъждани“, коментира Весела Лечева. Тя разкритикува и паралелната образователна структура с частните уроци, чиято цел е да попълни пропуските от образователната система и да преодолее дефицита от знания при децата. Според Лечева паралелните структури в образованието, сигурността и здравеопазването изсмукват и без това малките доходи на хората, а по селата жителите си плащат на частни охранители, вместо държавата да им гарантира сигурността и спокойствието.

„Нашата оценка в края на тази парламентарна сесия е слаба, незадоволителна, а за управляващата коалиция на големите приказки имаме усещането, че тя още е в предизборна кампания, въпреки че хората очакват конкретни дела. С дотук случващото се гражданите остават с впечатление, че нищо няма да се реши с доходите и пенсиите“, подчерта още Весела Лечева. Валентин Ламбев пък допълни, че управлението води политика на инат, отхвърляйки априори всички социални предложения на БСП. Така се случи с идеята на социалистите за пенсионна реформа, както и с предложението им младите учени в България при постъпване на работа да получават по две, вместо както досега по една минимална работна заплата. Затова пък управлението непрекъснато прокарва лобистки поправки. „Парламентът работи на много бавни обороти като законодателен орган. Друг проблем е качеството на проектозаконите, които постъпват в пленарна зала. Продължава едно безсмислено политическо противопоставяне, което обществото усеща вече като бреме. Неглижират се въпросите от опозицията с дежурния отговор, че средства няма, а това означава, че държавата е абдикирала от своите задължения“, посочи Ламбев. Впечатленията му от близо 30-те приемни, които депутатите от БСП са направили в областта, са, че доходите и работните места също са голям проблем. Друг такъв е трудният достъп на хората до здравни услуги заради огромния брой закрити общински болници и останалите такива, които обаче са в тежко финансово състояние и с недоокомплектовани специалисти.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *