Църквата в Павел стана на 150 години

Преди 150 години родолюбиви павелчани, изпълнени от любов към християнската вяра, въпреки налаганите забрани от турските власти решават да си построят свой православен храм. Храм, в който да отправят своите молитви и надежди, да споделят мъките и тревогите си, уповавайки се на християнските ценности. Първият дарител е баба Васила Коцева, която дарява дворното си място от 2 дка, за да може да им се сбъдне мечтата. През 1866 година първият камък се полага и се започва строителството. Църквата е изградена, като се съобразяват с исканията на Цариград, вдълбана е в земята, за да изглежда по-малка. Тя е изградена в базилистичен стил, еднокорабна е, с размери 14 м дължина и 7 м. Майсторът строител не е известен, но се знае, че строежът е започнат при поп Антон и старейшините Матей, Ламби, Коци, Париш, Божан, Цвятко, Сидер и др. Над централния вход на църквата са вмъкнати три римски фриза, което е един вид философско послание – че преди нас са живели и други. Освещаването на църквата е през 1867 година, иконостасът не е резбован, състои се от 43 икони. Близостта до град Свищов и съществуващата култура за онова време в този град с първите учебни, просветни и църковни сгради допринася за развитието и на село Павел. Така художникът, изографисал Свищовската съборна църква, също носеща името „Света Троица“, идва да изографиса и павелската църква. Този художник е иконописецът Николай Павлович – известен със своето майсторство и с многото изографисани църкви и манастири.

Камбанарията на църквата „Света Троица“ е построена по късно – през 1898 година. Първият свещеник, който идва да служи в новата църква, е поп Никола Господинов, идващ от село Горско Сливово. Неговият син, Димитър Попов, продължава делото му, като служи до 1898 г.

След поп Димитър църковното дело в село Павел се поема от поп Кирил Константинов, който през 1930 г. предава йерархията на сина си Иван поп Константинов, служещ до 1977 г. Оттам християнската вяра се проповядва от уважавания от всички свещеник Христо Бучкуджиев, като с известни прекъсвания служи в храма понякога и свещеник Йордан Стоев. От 6.03.2011 година отново църквата си има павелски свещеник – Георги Лазаров.

За 150-годишното си съществуване църквата е била ремонтирана няколко пъти. През 1978 година е направен таванът като свод, през 2008 и 2010 година със средства от Дирекцията по вероизповедание е отремонтиран основно покривът, извършено е измазване вътрешно и е поставен нов под. За да се осъществят тези действия, църквата бе подпомогната и с дарена сума от Сийка Лазарова и Димитър Стефанов Николаев, а освен сума, материали и труд бяха предоставени и от Никола Игнатов Димитров. Даренията не свършват дотук – много доброволен труд е даден и от Спиро Тунев Трифонов, от Игнат Личев Тодоров, от Янко Иванов Маринов и от много други хора, знайни и незнайни ценители на историята и на християнската вяра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *