Здравословният начин на живот удължава живота със 7 години

Учени установиха, че здравословният начин на живот и избягването на рисково поведение могат да удължат живота със 7 години, съобщи ЮПИ.
„Често се смята, че подобренията в медицинските технологии са ключът към по-дълъг живот – заяви Мико Мюрскюла от института за демографски изследвания „Макс Планк“ в Германия. – Констатирахме, че здравословният начин на живот е достатъчен, за да може човек да се радва на дълъг живот. Избягването на затлъстяването, отказването от цигарите и умерената консумация на алкохол не са нереалистична цел.“
Изследването обхванало над 14 000 души на възраст между 50 и 89 години през периода 1998 – 2012 г. в САЩ. Установено било, че продължителността на живота на хората, които никога не са пушили и не са затлъстели, е с 4-5 години по-дълга от тази на общото население. Учените освен това заключили, че увеличената продължителност на живота не се изразява в години, свързани с физическа немощ, и че хората, които умерено консумират алкохол, живеят със 7 години по-дълго от общото население. „Най-позитивният резултат е, че „спечелените“ чрез здравословен живот години са прекарани в добро здраве“, отбеляза Мюрскюла.
Резултатите показали, че мъжете, които не са с наднормено тегло, никога не са пушили и консумират умерено алкохол, живеят средно с 11 години по-дълго от мъжете, които са затлъстели, пушат и прекаляват с чашката. При жените разликата е дори по-голяма – 12 години.
Резултатите от изследването са публикувани в Health Affairs.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *