88 четения

Отбелязаха с молебен и курбан 10 г. от освещаването на храма „Св. Седмочисленици“ в НВУ

С МОЛЕБЕН, ОТСЛУЖЕН ОТ ОТЕЦ СЛАВЧО, И КУРБАН ВЧЕРА БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАНА 10-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ПРАВОСЛАВНИЯ ХРАМ „СВЕТИ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ“, който се намира в района на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Веднага след тържествената служба в храма първенецът на випуск 2017 лейтенант Борислав Тодоров поднесе цветя пред паметната плоча на загиналите възпитаници на военното училище и посади дърво до църквата. Празникът завърши с курбан.

Началникът на военния университет бриг. ген. Пламен Богданов отличи с грамоти дарителите, които са спомогнали преди 10 г. храмът да бъде съграден и стенописан. Близо 140 000 лв. е стойността на църквата. По решение на църковното настоятелство средствата за изграждането на храма са събрани само от доброволни дарения на преподаватели и служители от университета, бивши възпитаници на военното училище, фирми, институции и физически лица. Това е единственият храм на територията на Великотърновската митрополия, който носи името на светите Седмочисленици.

nvu110 000 лв. лични средства за изграждането на храма преди 10 г. дари президентът на футболен клуб „Левски“ Тодор Батков. Освен него дарител на храма е и самият футболен клуб „Левски” с 5000 лв. Дирекцията по вероизповеданията, Общинският съвет във Велико Търново, издателство „Абагар”, Висше училище „Земеделски колеж” в Пловдив, Застрахователно дружество „Армеец”, Генералният щаб на Българската армия и Щабът на сухопътните войски също се включиха в набирането на средства с различни суми. Общо 50 фирми и около 200 индивидуални дарители са записани в книгата за дарения.

Проектант на сградата е арх. Милен Маринов. Командирът на курсантския батальон подполк. Евгени Пенчев, проектира и изработи входните врати и иконостаса на църквата. По иконостаса на военния университет е работил и старши лейтенант Светломир Стоянов заедно с петима курсанти и сержанти.

Иконостасът в търновския храм е 4,60 на 3,50 метра. Площта му е близо 16 квадратни метра. Изработен е от елша по църковните канони и в стила на Тревненската школа. В иконостаса има типични военни символи, втъкани са лицевата и обратната страна на ордена за храброст. От двете страни на царските двери са изобразени короновани крилати лъвове. Иконите на иконостаса са дело на Миглена Прашкова от ВТУ. Екипът на доц. Евгений Николов, преподавател в Православния богословски факултет на Великотърновския университет, направи купола.

В ХРАМА ИМА ИЗГРАДЕНА И КРИПТА, В КОЯТО ИМА КРЪСТ И ИКОНА НА СВЕТИ ГЕОРГИ и пет артилерийски гилзи, в които е поставена пръст от петте български столици – Плиска, Преслав, Охрид, Търново и София. В още 19 гилзи е запазена пръст от места, на които българската войска е водила сражения – Шипка и Шейново, Сливница и Гургулят, Одрин и Булаир, както и от българските военни гробища в Македония и Унгария.

Отстрани до църквата е изградена камбанария с три камбани. Най-голямата е дарение от тогавашния зам.-министър на отбраната Спас Панчев, а останалите две – от вицеадмирал Минко Кавалджиев, тогава командващ военноморските сили, и от Военноморската база в Бургас.

ИДЕЯТА ЗА СЪГРАЖДАНЕТО НА ХРАМА ДАТИРА ОТ НАЧАЛОТО НА 2006 ГОДИНА. Първата копка беше направена още същата година, на 11 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий. На 27 юли същата година беше и първата служба в храма, в който е имало дори и кръщене.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!