16 четения

С театър срещу агресията в училище, или защо е важно да „влизаш в обувките на другия“

По данни на МОН през 2014 г. в над 80% от училищата в страната има регистрирани случаи на проявена агресия. През 2015 г. процентът се е повишил до 85%. През 2016 г. има записани 2270 случая на физически и над 2700 случая на вербален тормоз в училище. Това е тенденция, която се повтаря и повишава с всяка изминала година. От две години насам от търновското сдружение „Стъпка по стъпка“ работят за намаляването на насилието в училище чрез театър. „Агресори“ и „жертви“ разменят ролите си, за да разберат и другата гледна точка и за да станат по-толерантни.

През последните две години благодарение на проект „Айде де. И аз го мога“ 40 младежи от Велико Търново научиха, че да си различен, не е престъпление, а преимущество, научиха се да общуват помежду по-ефективно и да се приемат един друг. Постигнахме този резултат чрез театрални работилници. Младежите разработиха етюди, вдъхновени от близки до тях примери за училищен тормоз. Всеки даде своя принос – някои от тях бяха писатели, други режисьори, трети актьори или сценаристи. Благодарение на участието си младежите придобиха важни социални умения“, коментира Виолета Стефанова от сдружение „Стъпка по стъпка“ и координатор на проекта.

Проектът „Айде де. И аз го мога“ се реализира за период от две години, като през първата година се включват 20 младежи на възраст от 14 до 19 години, а пред втората година още 20. Всички участници са ученици с идентифицирана нужда от подкрепа: застрашени от отпадане от училище и проявяващи агресивно поведение. Повечето от участниците са ученици от СУ „Емилиян Станев“. От направено проучване в същото училище става ясно, че има намаляване в процента на случаите на агресия. Чрез проведени проучвания и допитвания до психолозите в училищата, през 2017 г. се забелязва понижаване на проявите на агресия с 0,5% в сравнение с предходната.

Участието ми в работилницата беше много забавно, запознах се с нови хора на моята възраст и най-вече се научих да общувам с тях много по-лесно. Ние всички работихме в екип, мисля, че успяхме да се сработим като едно цяло. Това е, защото се научихме да се приемаме един друг и да подхождаме с разбиране“, споделя Михаела, един от участниците в проекта.

Заедно с театралните работилници участниците от проекта се срещат и с психолога Биляна Ботева. Ето как тя коментира наблюденията си от проекта: „През втората година на проекта „Айде де. И аз го мога“ по време на първите ми срещи с учениците участващи в него наблюдавах как те се осланят на агресията като начин да разрешат спор, да изразят несъгласие, да облекчат вътрешното си напрежение и тревожност. При провеждане на редица беседи с учениците им предложих адекватни съвети за справяне с агресията и насилието в реалния живот. Организирах също и срещи с дискусии, по време на които децата изказаха виждания и опит как са ставали участници или свидетели на проява на агресия или тормоз в училище и извън него. Скоро забелязах промяната, която се появи в „агресорите“ и „жертвите“. Едните от постоянно нервни и избухливи млади хора се превърнаха в такива, които могат да споделят и контролират негативните си емоции и чувства; да разтоварват напрежението по ползотворен за тях начин. Формираха система от ценности и нравствени качества – емпатия, доверие, съпреживяване, толерантност. Другите от затворени и неуверени станаха по-открити, развиха въображението си и дори успяха да станат приятели с някогашните си врагове. Смятам, че проекти като този наистина оказват позитивно въздействие върху младото поколение.

Проектът на сдружение „Стъпка по стъпка“ приключва в началото на август тази година. А от екипа на проекта са убедени: „Откриването на агресивни прояви в ранен етап и реализирането на целенасочена превантивна дейност по посока на формирането на различни позитивни нагласи е сигурно средство за осигуряване не само на безопасно детство, но и на дълъг и ползотворен живот като възрастен. Дълг на всяко общество е да осигури необходимите дългосрочни програми и специалисти за преодоляване на агресията при децата.“

Проектът се реализира с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи“ по програма „Дъга“ 2015 – 2017 г. и с финансовата подкрепа на фондация „Велукс“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!