7 четения

Калцият може да навреди на болни или възрастни хора

Калцият е важен за доброто здраве на костите и зъбите, но при болни и възрастни хора може да причини инфекция с опасна бактерия, пише в. „Сънди експрес“, позовавайки се на резултатите от американско изследване.
Специалисти от университета на Мичиган са установили, че минералът „събужда“ бактерията Clostridium difficile (C.difficile) и й помага да заразява уязвими индивиди.
Бактерията, инфекцията с която може да е смъртоносна, е сред известните „обитатели“ на болници и домове за възрастни хора. Нейна мишена често стават индивиди, чиято имунна система е отслабена от болест или напреднала възраст.
Изследователите са установили, че когато C.difficile достигне червата, калцият й помага да отвори защитната си обвивка и да стане заразна.
Специалистите смятат, че откритието им може да доведе до нови методи на лечение на уязвими индивиди.
Изследването е направено с мишки, но с него може да се обясни защо някои болнични пациенти и обитатели на домове за възрастни хора са по-застрашени от зараза с бактерията. Смята се, че по-податливите на инфекция индивиди имат повече калций в червата заради някои приемани лекарства или добавки.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!