Лейтенант Борислав Тодоров, първенецът на випуска: „Мъжете в униформа трябва да бъдат хора на честта“

С ПЪЛНО ОТЛИЧИЕ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ИЗПИТИ И СРЕДЕН УСПЕХ 5,81 ОТ ЦЕЛИЯ КУРС НА ОБУЧЕНИЕТО ЛЕЙТЕНАНТ БОРИСЛАВ ТОДОРОВ СТАНА ПЪРВЕНЕЦ НА ВИПУСК 2017 „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ в Националния военен университет във Велико Търново. Лейтенантът е роден в Русе, възпитаник е на Професионалната гимназия по електроника и електротехника в родния си град, но е избрал да учи „Сигнално разузнаване и електронна война“ във военния университет. Гражданската му специалност е „Национална и регионална сигурност”. Освен че е първенец на випуска, лейт. Тодоров преди няколко месеца стана десетият носител на Академичната награда „Трети март” на Община В. Търново.

Той признава, че никога не е мечтал за генералски пагони, просто от дете е искал да бъде достоен офицер. Продължава да вярва, че мъжете в униформа трябва да бъдат истински джентълмени, хора на честта, а постъпките им – пример за обществото. „Бях в 11-и клас, когато взех решение да кандидатствам в Националния военен университет. Тогава в моето училище дойдоха преподаватели от вуза, за да ни представят възможностите за обучение, и ме впечатлиха“, разказва Борислав. Той признава, че в началото никак не му е било лесно да привикне към армейския начин на живот. Но истинско предизвикателство за него се оказало не ранното ставане и дисциплината, а изискването да се справя еднакво добре както с учебните дисциплини от военна специалност, така и с тези в гражданската. Не съжалява нито секунда за многото безсънни нощи в университета, защото е успял да докаже на себе си, че може повече и повече.

ПОЛКОВНИК БОРИС ДРАНГОВ Е НЕГОВИЯТ ЛЮБИМ ВОЕНАЧАЛНИК И ТОВА, ЧЕ МЛАДЕЖЪТ ЗАВЪРШВА В ГОДИНАТА, В КОЯТО СЕ НАВЪРШВАТ 100 Г. ОТ ГИБЕЛТА НА ПОЛКОВНИКА, го прави още по-горд. „Той е изключителен пълководец, доказал се на бойното поле, и в същото време забележителен военен педагог. Автор е на редица съчинения, а най-известно сред тях е книгата „Помни войната! Съвети за строеви офицери“, която препоръчвам на всички млади колеги“, казва Борислав, който е почитател на историята като наука. Балканските войни са любимият му период от българската история.

С. БОЯНОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.