Новата атракция „България в миниатюри“ под Царевец ще приеме първите посетители през септември

ЗАПОЧНА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВАТА ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ПАРК С МИНИАТЮРИ НА 80 БЪЛГАРСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ. Той ще се намира точно под крепостта Царевец и в него ще има макет на Царевец, видя наш екип на място. Разчиства се терен от близо 15 дка точно под Балдуиновата кула, а първите посетители се очакват през септември. Обектът е на украинците Александър и Наталия Меншикови, които са декларирали инвестиция от внушителните 4,4 млн. лв. срещу правото да ползват общинския имот на изключително атрактивното място за период от поне 10 г. Те обещават 15 работни места, както и да изградят 80 макета в мащаб 1:35 на знакови исторически и природни забележителности от България. Сред тях са крепостта Царевец и Паметникът на Асеневци във Велико Търново, храм-паметникът „Александър Невски” и сградата на Народното събрание в София, Античният театър в Пловдив, крепостта Баба Вида и др. По левче трябва да прибира кметството от всеки посетител, а останалото е за частните инвеститори. Според запознати обаче сумата на обещаваното от тях вложение е твърде завишена и реално паркът ще излезе в пъти по-малко. В общественото пространство вече се надига и недоволство срещу парка, който даже е оприличаван като кич, чието място изобщо не е в близост до крепостта. Критиците на идеята припомнят също така, че подобни паркове придобиват масовост у нас и такива вече има в Бургас, Берковица, Стрелча и на още редица места. Мястото на парка пък съвпада и с непроучен от археолози участък. Явно то е подбрано внимателно, тъй като се намира в близост до единствения паркинг за автобуси, откъдето ще минава и целият туристопоток за в бъдеще. Посетителите ще разглеждат парка, след което ще влизат през южната порта на крепостта, която ще бъде специално отворена за целта. По непотвърдена информация 10 лв. ще е входната такса за миниатюрите, от които местната хазна ще получава трохи. При серията от дискусии в местния парламент против евентуалната бутафория на знаковото място се обявиха множество съветници, но в крайна сметка надделя мнението на управляващото мнозинство и начинанието явно ще се случи.

ИНАЧЕ ПАРКЪТ „БЪЛГАРИЯ В МИНИАТЮРИ” Е ОБЯВЕН В КМЕТСТВОТО КАТО ВЪЗМОЖНОСТ НА ТУРИСТИТЕ ЗА ЕДИН ДЕН ДА СЕ ДОКОСНАТ ДО ЕМБЛЕМАТИЧНИ ИСТОРИЧЕСКИ И АРХИТЕКТУРНИ ШЕДЬОВРИ В СТРАНАТА НИ.

„Още при обсъждането на идеята с регионалния исторически музей сме дискутирали въпроса за терена под Балдуиновата кула. Ако при реализацията на проекта бъде открита археология, тя ще бъде проучена и експонирана в самия парк”, коментира кметът Даниел Панов пред местния парламент. Независимо от острите прения изграждането на парка вече тече, видя наш екип на място вчера.

С. МАРИНОВ

 

8 thoughts on “Новата атракция „България в миниатюри“ под Царевец ще приеме първите посетители през септември

 • 28.07.2017 в 13:02
  Permalink

  Идеята е много добра! Още повече, че през последните години това място беше превърнато в бунище.

  Отговор
 • 28.07.2017 в 13:37
  Permalink

  Интересува ме защо трябва да има макет на нещо,което е през пътя,също така ме интересувазащо кметството не иска % от печалбата,а иска фиксирана сума,интересува ме и защо не се провери каква е реалната стойност за изграждане на целия обект,тези хора ще плащат ли наем или левчето е наема.Имам и други въпроси,но май ще трябва да ида да питам пред общината…

  Отговор
  • 22.09.2017 в 12:29
   Permalink

   Лично, според мен левче от билет е много повече от процент от печалбата. „Добър“ счетоводител винаги може да отчете минимална печалба и Общината да вземе минимална сума. В случая Общината се е обвързала с прихода, което е по-логично. Това мисля по финансовата част на въпроса ви.

   Отговор
 • 28.07.2017 в 13:46
  Permalink

  ЗАПОВЕД

  Нареждам „Паркинги и грабежи“ да боядисат със синя боя веднага и да се поставят знаци B27 (забранени престой и паркиране) повсеместно наоколо.

  Предупреждавам да не се забрави на следващата сутрин сабахлЯм към 8 набързо всички лапни-шарани да се нашият с фишове и скоби.

  Казах.

  28-07-2017
  Велико Търново,
  Градът на 500-те лева

  Отговор
 • 28.07.2017 в 14:24
  Permalink

  Изключителен кич представен, като значима инвестиция пред общество, заето да оцелява с „високите“ възнаграждения на прехвалени подобни инвеститори. Навремето в соца на това място имаше гето на малцинствата и беше изринато из основи защото Царевец и мястото около него е национална светиня а терените са пълни с пластове археология. Сега шепа пишман управници прокараха през не по малко пишман общински съветници този апотеоз на кича, представен като висша класа туристически продукт, съизмерим като културна стойност и приходи със фуникуляра и туристическото влакче… Мислех, че сме ударили дъното по дивотии случващи се в града но явно тепърва ще се копае все по надълбоко…

  Отговор
  • 28.07.2017 в 22:11
   Permalink

   Vice,
   напълно съм съгласен с теб!
   Стотинкаджиите от бялата сграда продължават да вършат диви безумия с историята на града! Срам!!!

   Отговор
   • 03.09.2017 в 18:00
    Permalink

    Археолозите ДА ГИ СПРАТ!
    Срам!

 • 03.09.2017 в 17:59
  Permalink

  И химически тоалетни ли ще сложат пишман управниците върху Светите земи пълни със Археология???
  След 20 дена ще видим излагацията.
  Ако археолозите позволят това кощунство

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.