25 творци от 14 държави пристигат в АИР „Боженци“ за Лятна международна академия по драматургично писане

За втора поредна година в България ще се състои Лятна международна академия за драматургично писане, от 29 юли до 9 август в София, Боженци и Габрово. Тазгодишното издание е озаглавено „Да умреш от смях“, а темата е вдъхновена от най-известната забележителност на Габрово и жителите му – хумора и сатирата.

Организатор на събитието е сдружение „Арте Урбана Колектив”, а съорганизатори са Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“ и Община Габрово. Летният лагер е предназначен за студенти и млади професионалисти от всички области на изкуството. Освен ателиетата за писане на документални филми, театрални текстове и физически подход към писането, за които имаше предварителна селекция на участници, в програмата са включени и безплатни лекции, от които публиката може да се възползва. В академията ще вземат участие 25 творци от 14 държави (включително Япония, Колумбия и САЩ). Работният език за всички лекции и ателиета е английски.

Официалното откриване на Академията ще бъде на 29 юли във Френския институт – София, в присъствието на всички лектори, взимащи участие в програмата: Андреа Брунелло (Италия), Елица Георгиева (Франция/България), Катарина Машенка Хорн (Германия), Линда Кларк (Великобритания), Марко Стаменкович (Сърбия), Сара Грочала (Великобритания), Фернандо Санчес-Кабезудо (Испания) и Ани Васева (България).

Първата безплатна лекция ще се проведе на 30 юли, отново във Френския институт. Линда Кларк, писател, създател и продуцент на видеоигри от Великобритания, ще запознае българската публика със специфичното писане на сценарии на видеоигри и виртуални платформи. Тя ще разкаже за историята на писането на такива сценарии и как те са се развили понякога от съвсем прости текстови форми.

Други акценти от програмата са откритите лекции, които ще се проведат в музей „Дом на хумора и сатирата“ в гр. Габрово. Марко Стаменкович, изкуствовед и философ, ръководител на проекти и изложби в цяла Европа, ще разкаже за идеята на курираната от него изложба, озаглавена “Да умреш от смях” (реализирана по проект на МДХС, финансиран по Програма Култура на Община Габрово), която даде името тазгодишното издание на Академията. Лекцията ще се състои в понеделник 31 юли (понеделник) от 18:00 ч.

Италианският режисьор, драматург и докторант в областта на физиката Андреа Брунелло, който свързва театъра и науката в своето творчество, ще разкаже за това, къде да търсим емоцията в един научен текст и как после да пресъздадем тази емоция на театралната сцена. Неговата лекция ще можем да чуем на 2 август (сряда) от 18:00 ч.

Последната лекция на 4 август (петък) от 18:00 ч. ще ни запознае с испанеца Фернандо Санчес-Кабесудо, актьор и режисьор, основател на Kubik Fabrik, творческо пространство в Мадрид. Той ще сподели с публиката повече за проекта си „Storywalker“, който има за цел да разкаже историята на квартала Узера в Мадрид чрез историите на неговите жители. Резултатът е едно театрализирано мобилно приложение, с помощта на което Узера оживява пред очите на зрителя.

На 9 август в Боженци ще бъдат представени резултатите от различните модули, а резервата ще се превърне в открита сцена за концертите на певицата Tui Mamaki (Нова Зеландия) и Kottarashky & The Rain Dogs (България) – 20.00 ч., на които всички са добре дошли.

Ще бъдат осигурени автобуси: Габрово – Боженци в 17.00 ч. (редовна линия) и в 19.30 ч. пред Дома на хумора и сатирата; връщане от Боженци за Габрово в 22.30 ч.

Цена на билета в едната посока – 2 лв.

Всички лекции и допълнителни събития са с вход свободен, срещу предварително записване на: [email protected]

Повече информация и подробна програма на: www.arteurbanacollectif.com/summer-scriptwriting-base.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *