Август започва със слънце и приятни летни температури

Ще бъде слънчево със слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 16 и 19 гр. За района на В. Търново се очаква минимална температура 16 градуса.

Максималните температури ще бъдат между 31 и 34 градуса. За В. Търново – максимална температура 33 гр.

Атмосферното налягане ще се задържи без съществена промяна.

Над западните и централните части на Стара планина ще има незначителна облачност до ясно. Ще духа умерен до силен вятър от североизток. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 21 гр., на 2000 м. – около 15 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 39.2 гр. през 1965 г., а най-ниската измерена минимална температура е 11.2 гр. през 1978 г.

Слънцето ще изгрее в 6 часа и 9 минути и ще залезе в 20 часа и 38 минути.

Фаза на Луната: седем денонощия преди пълнолуние.

От вторник до петък ще преобладава време с незначителна облачност до ясно. Ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт. В събота над северозападните райони на Северна България ще има незначителна облачност до ясно време. Над централните части на Северна България ще преобладава време с незначителна до променлива облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от изток. В неделя и понеделник ще преобладава време с променлива облачност и късно след обяд и вечерта на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток.

През целия период температурите ще се задържат около средните за сезона – минималните ще бъдат между 17 и 20 градуса, максималните – между 30 и 35.

Над западните и централни части на Стара планина от вторник до петък ще има незначителна облачност. Вятърът ще бъде силен от изток-североизток. От събота до понеделник ще има променлива облачност и в понеделник късно след обяд и вечерта на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа силен вятър от североизток. Очаква се плавно повишение на температурите и максималните стойности на 1200 м ще бъдат 20 – 21 градуса в началото на периода до 23 – 24 градуса през втората половина от периода. На 2000 м температурите ще бъдат с около 6 – 7 градуса по-ниски от тези на 1200 м.

Дежурен синоптик: Николай Ятански

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *