Студентка от Лондон доведе на едномесечен стаж във Велико Търново петима британски студенти

21-ГОДИШНАТА СТУДЕНТКА ПО ПСИХОЛОГИЯ ОТ ЛОНДОНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ROYAL HOLLOWAY МИРЕЛА ВЕЛИКОВА ДОВЕДЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО на едномесечен стаж петима колеги от престижни британски университети. Младото момиче, което е от Русе, но е тясно свързано със старата столица, защото семейството й от години развива бизнес тук, работи по реализиране на тази своя идея почти година. За целта Мирела, която всяко лято прекарва във Велико Търново, е регистрирала фирма, направила си е сайт и е селектирала прецизно по автобиографиите и мотивационните писма желаещите млади хора, за които с помощта на ВТУ и търновското кметство е изготвила плътна и интересна едномесечна програма. След края на стажа фирмата й ще направи скромно дарение, което общината ще разпредели между социалните институции в района. А студентите, чието пребиваване във Велико Търново започва от днес, са две англичанки, един румънец, една нигерийка и един българин. Основният критерий, по който младата българка ги избрала, е интересът и постиженията им като студенти по психология, работа с деца и опит в доброволчеството.

Мирела избрала да доведе стажанти от няколко университета във Великобритания по модел на световноизвестната стажантска програма SLV, която изпраща млади британци от всички университети предимно в Шри Ланка. Там студентите работели предимно с деца, страдащи от социални проблеми като недохранване и т.н., но пък в същото време държавата им предлагала туристически атракции. С времето обаче англичаните все повече възприемат Шри Ланка като изоставаща страна от Третия свят, затова българката решила, че България и специално Велико Търново може да е чудесна дестинация за студентски стажове. Освен това старата столица е модел за развитието на социални услуги и по-специално институционализацията на деца.

„През февруари тази година отидох лично при декана на Филологическия университет във ВТУ проф. Тасевска, чийто син също учи психология в Лондон. Беше ме страх да не ми откажат, но пък повече щях да се ядосвам, ако не бях опитала“, признава младото момиче. Ръководството на ВТУ, в това число и ректорът, обаче откликнали на идеята, а от общината ръка им подали зам.-кметът Ганчо Карабаджаков и Росица Димитрова, която вече е заместник социален министър, но по това време все още била шеф на общинската социална дирекция. Петимата студенти ще отидат на място във всички социални институции, ще разберат проблемите на децата в тях, някои от които са с увреждания, ще натрупат богат опит, защото те на практика не знаят нищо за деинституционализацията, която в Англия е приключила преди десетилетия, обяснява Мирела. Тя е категорична, че освен знания и опит студентите ще натрупат отлични впечатления от престоя си, които после ще презентират във Великобритания. Младите хора сами финансират стажа си в България, а в болярския град ще бъдат настанени в студентските общежития. Следващата година Мирела планира стаж за повече хора с още по-интересна и плътна програма.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *