Астрономи наблюдаваха изключително ярка свръхнова на разстояние 10 милиарда светлинни години от Земята

Астрономи идентифицираха свръхярка свръхнова на разстояние 10 милиарда светлинни години от нашата планета, съобщи ЮПИ.
Тъй като пътува 10 милиарда години, произведената от свръхновата радиация дава възможност на астрономите да хвърлят поглед върху миналото на Вселената и да я наблюдават едва 3,5 милиарда години след Големия взрив. Тогава млади галактики във Вселената започнали с усилени темпове да раждат звезди.
Свръхярките свръхнови, наричани понякога хипернови, са по-рядко срещани и са между 10 и 100 пъти по-ярки от другите видове свръхнови. Астрономите се затрудняваха да определят какво прави смъртта на масивни звезди по-различна от тази на други звезди. Новото изследване вероятно дава отговор на този въпрос.
„Важно е да се знае, че редица масивни звезди са експлодирали по онова време – заяви експертът по астрономия и астрофизика Райън Фоули от Калифорнийския университет в Санта Крус. – Следователно не сме наясно дали тази атипична свръхнова ни казва нещо специално за въпросния период преди 10 милиарда години.“
Повечето свръхярки свръхнови са открити в галактики с малка маса или галактики джуджета, които са с ниска концентрация на метали. Новооткритата свръхярка свръхнова обаче е в голяма галактика. Възможно е да е произведена от звезда с малко съдържание на метали, независимо че става въпрос за звезди в масивна галактика. „Хвърлихме поглед назад във времето, когато тази галактика е разполагала с малко време, за да произведе метали. Вероятно в тези ранни етапи от историята на Вселената дори масивни галактики са имали достатъчно малко съдържание на метали, за да са в основата на подобни невероятни звездни експлозии“, отбеляза Фоули.
Резултатите от изследването са публикувани в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *