499 четения

Бабини рецепти. Как се прави „руски балсам“

Как се прави „руски балсам“

 

ДОМАШНО ПРИГОТВЕНИТЕ МЕХЛЕМИ И ОТВАРИ, ЗАБЪРКАНИ ПО СТАРИ БАБИНИ РЕЦЕПТИ, СТАВАТ ВСЕ ПО-АКТУАЛНИ И ТЪРСЕНИ КАТО АЛТЕРНАТИВА НА СКЪПИТЕ ЛЕКАРСТВА. Освен за лечение привържениците на природосъобразния живот се отказват също и от козметичните продукти, предпочитайки да си приготвят сами кремовете за лице и тяло, сапуни и дори паста за зъби. По-сръчните и находчивите от тях ги приготвят както за себе си, така и за продажба, предлагайки ги в социалните мрежи и сайтовете за търговия.

Един от най-популярните балсами, използван за лечение на редица заболявания, е т.нар. „руски балсам”, който намира все по-широко приложение в домашната аптека. За приготвянето на мазилото са нужни един жълтък от сварено яйце, 400 мл зехтин и 60 грама пчелен восък. Приготвя се, като продуктите се поставят в подходящ съд на котлона и се разбъркват до получаването на тъмнокафяв цвят, след което сместа се сваля от котлона и се оставя да престои около 20 минути, а после се прецежда през марля. След охлаждането балсамът се поставя в стъклен буркан и се съхранява в хладилник, като трайността му е не повече от десет месеца. Използва се за лечение на синузит, бронхит, за рани, напукани ръце и пети, при изгаряния и дори зъбобол.

„При синузит е достатъчно да се накапят 1 – 2 капки във всяка ноздра. Ефектът и облекчението настъпват много по-бързо, а използването на балсама е напълно безвредно. Само може да помогне. При настинка или бронхит също може да се прилага, като се взима по половин супена лъжица преди хранене. От години го използвам, препоръчвала съм го и на много близки и приятели”, споделя 62-годишната Невена Иванова от Велико Търново, която е любител на алтернативното лечение. И тъй като от години страда от болки в коленете, сама си приготвя специален крем от свинска мас и изсушен невен, който бере и изсушава у дома. Казва, че освен с мас мазилото може да се приготви със зехтин и да се добавят капки етерични масла за аромат.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *