145 четения

Община Златарица напът да изгуби и малкото си инвеститори заради чиновническо безхаберие и тромави процедури

ЗАРАДИ БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ И БЕЗХАБЕРНИ ИНСТИТУЦИИ 60 ДКА СТОПАНСКИ ДВОР В ЗЛАТАРИЦА СЕ РУШИ, а част от инвеститорите, които в най-малката община се броят на пръстите на ръцете, са напът да си преместят бизнеса в Горна Оряховица, разбра „Борба“.

Преди десетина година земите са се стопанисвали от местна земеделска кооперация, която обаче от 2007 г. на практика не съществува в правния мир. Не е пререгистрирана, някои от 500-те й членове навремето вече са покойници, другите пък нямат интерес, призна бившият председател на Управителния съвет Стефан Костов, който не скри, че част от стопанския двор тъне в разруха. Преди време съкооператорите решават да се прехвърлят към долнооряховската „Универсал“, но и там нещата не им се получават. Според Костов в момента се прави опит да се свика общо събрание, но това е доста трудно… В същото време от местната администрация са категорични, че бившата управа на кооператива все още се разпорежда със стопанския двор, без да плаща данъци и без да се грижи за собствеността си. Обект на посегателства са силно корозиралите метални сушилни, които са близо до пътя.

НЯКОЛКО НАЕМАТЕЛИ НА ДВОРА, КОИТО ПЛАЩАТ НАЕМИ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЯТА И РАЗВИВАТ БИЗНЕС, имат съвсем сериозни намерения да прехвърлят дейността си в Горна Оряховица. Сред тях е фирма с 20 работници, която произвежда селскостопанска техника – лопати, гроздомелачки, преси, розетки, кюнци и т.н. Само че на фирмата не й достига мощността на електричеството, обясняват от кметството в Златарица. А междувременно инвестиционни намерения обявили и други двама предприемачи – в стопанския двор единият възнамерява да направи пилчарник, а другият – малък производствен цех. Заради ниското напрежение на тока от общината от дълго време водят преписка с енергото, но към момента резултатите не са обнадеждаващи, признават чиновниците. Друг проблем е, че по принцип такива имоти се намират в урбанизирана територия, но преди време няколко парцела от този стопански двор не са били нанесени в кадастралната карта и така процедурата остава недовършена и се точи години наред във времето. Проверка на вестника показа, че от Областната земеделска служба са задвижили въпроса, но тромави процедури бавят решаването му. Само че частният бизнес очевидно работи с други темпове и заради чиновническо безхаберие Златарица може да остане и без малкото си инвеститори. Според г-жа Панева от службата по земеделие, за да попаднат въпросните терени в кадастъра, лицензираната фирма „Ландинвест“ трябва да подготви нужните материали. За това обаче някой трябва да плати, казват от общината, а от службата по земеделие чакат министерството да им разреши съответния разход. Писмо за това е изпратено през месец май, а преди това заради смяната на правителствата проблемът изобщо не е бил на дневен ред пред чиновниците, признаха от държавното ведомство.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *