Повече от 300 незаети места има в гимназиите с прием след VIII клас, пет специалности са закрити

ТРИ ПАРАЛЕЛКИ С ПЕТ СПЕЦИАЛНОСТИ В ТЯХ В ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГИМНАЗИИ С ПРИЕМ СЛЕД VIII КЛАС В ОБЛАСТТА БЯХА ЗАКРИТИ ЗАРАДИ ЛИПСА НА КАНДИДАТИ ЗА ТЯХ. Това стана ясно след обявяване на третото класиране и със заповед на началника на Регионалното управление на образование във Велико Търново инж. Розалия Личева.

Едната паралелка, в която няма да бъде извършен прием тази година, е в Професионалната гимназия по електроника „А. С. Попов” във Велико Търново. В паралелката трябваше да бъдат събрани 13 ученици, избрали специалността „Техник на компютърни системи”, и още 13 за „Електротехник”. Закрита е и специалността „Оператор информационно осигуряване” в Професионалната държавна търговска гимназия „Д. Хадживасилев” в Свищов. Третата е в Професионалната техническа гимназия „Васил Левски” в Горна Оряховица, също съставена от две различни специалности – „Техник на транспортна техника” и „Техник по ортопедична техника”.

ПОВЕЧЕ ОТ 300 ВСЕ ОЩЕ СА НЕЗАЕТИТЕ МЕСТА В ПАРАЛЕЛКИТЕ С ПРИЕМ СЛЕД VIII КЛАС В ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГИМНАЗИИ В ОБЛАСТТА. Формите на обучение са дневна и задочна.

16 свободни места има в специалността „Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове” в Професионалната хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий” в старата столица. 29 са незаетите места за задочно обучение в специалността „Технология на машиностроенето” в Професионална техническа гимназия „Васил Левски” в Горна Оряховица. Професионална гимназия по транспорт „Васил Друмев” в Стражица търси 17 ученици, които искат да учат „Производство на облекло от текстил”, и още 18 места има в това училище в специалността „Автотранспортна техника”. Обучението и в двете специалности е задочно. В Средното училище в Камен има 10 свободни места за редовно обучение по специалността „Растениевъд” и още 35 в задочна форма на същата професия.

Средно училище „Св, Климент Охридски” в Сухиндол търси още 12 ученици за паралелката си по електрически машини и апарати. Професионална гимназия по лека промишленост и строителство в Свищов има 13 места за специалността „Вътрешни облицовки и настилки” и още 11 незаети бройки са останали в Професионална гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров” в Горна Оряховица за конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил.

Гимназията по моден дизайн във Велико Търново има 14 свободни места в паралелките „Помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца” и 10 в „Конструиране, моделиране и технология на облеклото от текстил”, обучението е задочно. Има и още седем незаети места за фризьори. 22 свободни места има в Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон”, където е обявен прием по четири професии. Напълно готова е паралелката с професия готвач, по 7 места има за бъдещи хлебар-сладкари и за работници в хранително-вкусовата промишленост и 8 места за работник в заведения за хранене и развлечения.

Свободните места трябва да бъдат попълнени до 4 септември, приемът се извършва от всяко училище, в което все още има незаети бройки.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *