155 четения

Бивши управници сменят амплоато си

Евгени Стоев с нова работа, Мариана Бояджиева и Камен Алексиев – на борсата

 

ВЛАСТИМАЩИТЕ ОТ ПРЕДИШНИЯ МАНДАТ МАСОВО СМЕНЯТ АМПЛОАТО СИ, научи „Борба“. След ротацията на властта част от тях… се регистрираха на борсата като безработни, други се върнаха към старите си занимания, а трети смениха изцяло професионалното си развитие, че даже и местоживеенето си.

С нова работа се сдоби един от най-дългогодишните народни представители от ГЕРБ в областта Евгени Стоев. Зад гърба си той остави цели три мандата като депутат, макар че последните два от тях бяха непълни. Освен това Стоев има опит и в работата на местния парламент в старата столица, където бе зам.-председател. От известно време общинският председател на ГЕРБ работи в столицата във фонд „Флаг“, който подкрепя общините и сдруженията с общинско или смесено участие в изпълнението им на проекти. „Флаг“ отпуска заеми на бенефициенти по проекти на оперативните програми, Програмата за развитие на селските райони, трансгранично сътрудничество и т.н. С една дума, фондът борави с огромен ресурс от европейски средства и за да се започне работа там, трябва мощна професионална подготовка и разбира се, здраво лоби…

Бившата колежка на Стоев от последните два парламента Мариана Бояджиева от БСП обаче не може да се похвали с нова работа засега. Тя беше активен депутат първо в управление, а после и в опозиция, а сега се е отдала на заслужена почивка и семейни радости, най-голямата от които е малкото й внуче. Междувременно тя чинно се е записала на борсата, твърдят нейни съпартийци. Впрочем тя продължава активно да се занимава с политика, включвайки се във всички прояви на столетницата в региона. Освен това Бояджиева е член на националното ръководство на жените в БСП, така че партийните дела за нея съвсем не са затворена страница. Пък и тя е ценен за политиката човек, тъй като е била начело на областната и общинска структура на партията във Велико Търново.

В РЕДИЦИТЕ НА БЕЗРАБОТНИТЕ СЕ ВЛЯ И ДРУГ ПАРТИЕН ЛИДЕР. Общинският председател на СДС Камен Алексиев ще разчита на обезщетение от Бюрото по труда в старата столица в следващите няколко месеца, след като изтече мандатът му като вицегубернатор на областта. На поста зам. областен управител Алексиев изкара половин мандат след рокади в администрацията, когато позицията се оваканти, след като лявоцентристката партия АБВ напусна кабинета „Борисов 2“. Любопитен момент в политическата кариера на Алексиев е, че в началото на миналия мандат той буквално се размина с вицеминистерското кресло в спортното ведомство. Очевидно лобито на бившия международен футболен съдия от Велико Търново не е било достатъчно добро, но пък за компенсация последните няколко месеца в предишния мандат Алексиев бе зам. областен управител от квотата на разпадащия се „Реформаторски блок“.

Впрочем това съвсем не са първите управници, които, след като сдават властта, се записват на борсата. Навремето бившият търновски кмет Драгни Драгнев заедно с почти целия си екип направи точно това. След като напусна управленския стол във Велико Търново, Драгнев заедно с единия си заместник Стоян Витанов и секретаря на общината Димитър Димитров за кратко бяха клиенти на Бюрото по труда. А самият Витанов за втори път бе официално безработен, след като през 2009 г. не можа да повтори депутатския си мандат.

Бившият областен управител проф. Пенчо Пенчев, който от квотата на ГЕРБ изкара два мандата на поста, сам се отказа от политическа кариера, след като на последните избори през тази пролет не пожела да влезе в кандидатдепутатската листа. В момента професорът се е отдал на преподавателската си и научна дейност, но е много вероятно той също да бъде изтеглен на отговорна служба в столицата, тъй като е ценен управленски кадър на ГЕРБ.

Към професията си се завърна и бившият зам.-председател на предишния парламент Иван Иванов. Той е клиничен психолог и по ирония на съдбата преглежда пациентите си в кабинет точно срещу сградата на парламента.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *