Новини

Русенската опера представя „Мария Десислава“ с декори, специално строени за Царевец

Един от зрителите ще получи като подарък част от реквизита на представлението

 

НОВИ ДЕКОРИ, СПЕЦИАЛНО ЗА СЦЕНАТА НА ИСТОРИЧЕСКИЯ ХЪЛМ ЦАРЕВЕЦ, ПРАВИ В МОМЕНТА РУСЕНСКАТА ОПЕРА ЗА ЗАГЛАВИЕТО СИ „МАРИЯ ДЕСИСЛАВА“. Единственото българско заглавие във Втория летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ ще бъде представено от Държавна опера – Русе, за търновци и гостите на града на 4 август от 21 часа. Един от зрителите ще има късмета да си тръгне от Царевец с подарък нагръдния кръст – част от реквизита, с който Александър Крунев ще изиграе ролята на Иван Шишман.

Новата постановка на Русенската опера е със съвременен режисьорски и сценографски прочит и е посветена на 105 г. от рождението на композитора и 115 г. от рождението на автора на либретото Камен Зидаров.

Мария Десислава е името, което Камен Зидаров дава на главната героиня в пиесата си „Иван Шишман”, която се превръща в основа за либретото на операта. Историческата личност носи името Кера Тамара е и сестра на последния владетел на Второто българско царство цар Иван Шишман III. Тя е изобразена на страниците на Лондонското четвъртоевангелие и съдбата й е преплетена с драматичните събития около падането на България под турска власт.

Maria Desislava (2)„Действието в операта „Мария Десислава“ се развива на Царевец, точно в двореца, където е построена сцената, на която ще играем. Времето е далечно – 1371 г., времето, когато двамата владетели на Търновското и на Видинското царство Иван Асен и Иван Страцимир се карат и… Търново пада“, разказва маестро Владимир Бошнаков, който е диригент постановчик на „Мария Десислава“.

Изграждането на декорите е поверено на фирма „Устрем” в Свищов. Консултант по изработването им е Пламен Александров, който беше зам.-кмет на крайдунавската община, а в момента е изпълнителен директор на Русенската опера. Заедно с него по достоверността на декорите работи и доц. Живодар Душков.

ПО ДРАМАТА НА КАМЕН ЗИДАРОВ „ИВАН ШИШМАН“ Е НАПРАВЕНА ОПЕРАТА „МАРИЯ ДЕСИСЛАВА“. Камен Зидаров сам преработва драмата си в либрето за операта на Парашкев Хаджиев. Той я пише през 1978 г. специално за Русенската опера и там това заглавие е поставяно три пъти, първия път от самия Парашкев Хаджиев. „Тази постановка е доста по-стилизирана, затова и артистите няма да бъдат облечени в тежки царски костюми. Но ще носят на сцената всички царски символи“, обяснява маестро Бошнаков. И допълва, че стилизиран ще бъде и декорът, в който един от най-красивите елементи е царският трон, върху който е изобразен гербът на Търново.

Голямата звезда на Русенската опера Мария Цветкова ще изпълнява ролята на Мария Десислава. В образа на брат й Иван Шишман се превъплъщава известният баритон Александър Крунев. Георги Султанов, едно познато на търновци име, играе Мирослав, голямата любов на Мария Десислава.

Режисьор-постановчик е Пламен Бейков, който е пял в предишната постановка на операта „Мария Десислава“ в ролята на Патриарх Евтимий.

20 СОЛИСТИ НА РУСЕНСКАТА ОПЕРА УЧАСТВАТ В ПОСТАНОВКАТА. „На сцената излиза и хорът на операта, въпреки че, когато е писал операта, Парашкев Хаджиев я е писал без хор. Но когато са поставяли заглавието, композиторът, който присъствал на целия работен процес, е решил прочутата ария на Мария Десислава да започне с хорово встъпление. Всъщност хорът е задкулисен, но така или иначе изпълнителите ще пристигнат в Търново и ще имат шанса да усетят какво е да пеят точно там, където преди векове се е развивало действието“, казва маестро Бошнаков. И допълва, че в най-върховите моменти на операта зрителите ще наблюдават мултимедия. Кинематографичният момент, който е решение на режисьор-постановчика, е с цел да засили емоционалните състояния на героите. Затова мултимедията няма да показва картини от действието, а картини, които изразяват душевното състояние на действащите лица.

Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на Еventim.bg и в Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ N 5 във Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Част от артистите, които участват в „Мария Десислава“.

 

Целият реквизит и всички декори се изработват специално за представлението на Царевец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *