Горещи новиниНовини

Свищов и Павликени бият Велико Търново по евросредства на глава от населението

Старата столица е на опашката по усвояване на европроекти

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е НА ОПАШКАТА У НАС ПО УСВОЯВАНЕ НА ЕВРОСРЕДСТВА И ПО ТОЗИ ПОКАЗАТЕЛ ЧУВСТВИТЕЛНО ИЗОСТАВАМЕ от много по-малки общини, сочат данни на Института за пазарна икономика и Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България. Един от показателите за оценка на ефекта от средствата, усвоени от Европейските структурни фондове, е какъв е размерът на инвестираните средства на човек от населението. По този показател в нашата област абсолютни първенци са общините Павликени и Свищов.

Именно размерът на реално изплатените средства на общините като бенефициенти по оперативните програми на ЕС е един от основните индикатори за успеха или провала на местните администрации – ако не друго, поне що се отнася до тяхната активност и административен капацитет.

Ето как изглежда равносметката за ефекта от европроектите за Великотърновска община през призмата на обективното сравнение с останалите български общини. За последната година, когато реално приключиха проектите от предходния програмен период (2007 – 2013 г.), българските общини са усвоили близо 5 млрд. лв. като бенефициенти на оперативните програми на ЕС. Това са само реално изплатените суми за целия период от влизането на страната в ЕС, т.е. данните са с натрупване и обхващат целия предишен програмен период и началото на новия.

ЗА ПРЕДХОДНИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е УСПЯЛА ДА УСВОИ ОБЩО 953,10 ЛЕВА НА ЧОВЕК ОТ НАСЕЛЕНИЕТО на общината (при база средногодишно население за 2015 г. 87 515 души). Във Великотърновска област две общини са усвоили повече средства на глава от населението – община Павликени 1053 лева и община Свищов 999,80 лева.

Велико Търново се нарежда доста далеч от отличниците – Созопол с 4733 лева инвестиции от евросредства на глава от населението, Никопол – 4565 лева, Бяла – 4391 лева, Костинброд – 4295 лева и др. Ако се вгледаме по-задълбочено в анализа на цифрите за община Велико Търново, от усвоените 953,10 лева на човек от населението на общината над 50% от средствата, тоест около 480 лева, е получената инвестиция за всеки жител от общината от двата най-мащабни проекта, финансирани по Оперативна програма „Околна среда“, като вторият обслужва общо 6 кметства. Това са проектът „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води на територията на община Велико Търново“ на обща стойност 24 558 459 лева и „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Велико Търново“ на обща стойност 32 282 572 лева. Важно е да се отбележи, че проектът за регионална система за управление на отпадъците обслужва още пет общини, така че ефектът от тази инвестиция следва да се изчислява върху по-голям процент население. Другият голям проект подобри водопроводната мрежа в определени участъци – район „Старо военно училище”, район „Пътен възел „Качица” и район „Централна част”, но по-скоро има негативен ефект за великотърновци, които всекидневно имат досег с изоставените дълбоки изкопи и траншеи в района на Старото военно училище. За новия програмен период, който официално започна от 2014 година, картината не е по-различна. Към 30 юни 2017 г. реално изплатените средства по оперативните програми на територията на българските общини достигат 8 769 197 329 лв., или 1230 лв. на човек от населението. Данните по области показват, че най-много средства усвояват най-големите области – столицата (3249 млн. лв.), Пловдив (663 млн. лв.), Бургас (563 млн. лв.), Варна (399 млн. лв.), Стара Загора (332 млн. лв.). По стойност на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми към 30.06.2017 г. в лева на човек от населението област Велико Търново се нарежда на 11-о място с 991 лева.

Стилян НАЙДЕНОВ

One thought on “Свищов и Павликени бият Велико Търново по евросредства на глава от населението

  • Това е все едно да говорим за дефицит или излишък в бюджета.
    Не така елементарно.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *