Седем паралелки в първи клас направи СУ „Емилиян Станев“, СУ „Г. Раковски“ остана без начално обучение

СЕДЕМ ПАРАЛЕЛКИ В ПЪРВИ КЛАС НАПРАВИ ЗА ВТОРИ ПЪТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. 162 деца са записани в най-голямата гимназия в областта. Малчуганите са разпределени в паралелки по музика, хореография и изобразително изкуство. От новата учебна година ще има и паралелка със засилено изучаване на руски език, сформирана по желание на родителите, каза директорът на училището Кина Котларска.

По пет паралелки са направили двете основни училища „Бачо Киро“ и „Св. Патриарх Евтимий“. 121 първолаци са се записали в ОУ „Бачо Киро“, което вече е със статут на иновативно училище. „Децата проявяват интерес към информационните технологии и много бързо ги усвояват, независимо дали ние искаме, или не искаме. Затова ние ще използваме технологиите като начин да помогнем на децата да се научат да прилагат наученото в час в живота си. Защото иначе какво прави училището днес – превръща децата в енциклопедисти, но това не прави живота им по-смислен“, категоричен е директорът на училището Владимир Николов. Само след няколко дни той заминава с екипа си от млади учители, подготвили проекта за иновативно училище, в Талин, Естония. Там педагозите ще се опитат да вземат най-ценното от колегите си, които от години прилагат информационните технологии и в управлението на училището, и в образованието. Пътуването на търновските учители е спонсорирано с 5000 лв. от Министерството на образованието и науката, чиято е и програмата за създаване на иновативни училища в страната.

КИТАЙСКИЯТ ЕЗИК СЕ ОКАЗВА ОСОБЕНО ИНТЕРЕСЕН ЗА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ РОДИТЕЛИТЕ, които са избрали да запишат децата си в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново. „Едната ми паралелка почти на 100 процента ще учи този екзотичен език. Ще работим заедно с институт „Конфуций“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, откъдето ще ни изпратят учители“, коментира директорката на школото Иваничка Петкова и допълва, че идеята е от учебната 2018 – 2019 г. петокласниците да могат да избират китайския език като втори чужд език. 123 първокласници са записани в това училище и те са разпределени в пет паралелки, като във всеки от класовете има по една двойка близнаци, допълва г-жа Петкова.

Четири паралелки са сформирани в СУ „Вела Благоева“ и това е най-добрият прием, който гимназията прави през последните близо 10 г., признава директорът Ангел Янчев. Малчуганите учат по два часа допълнително английски език, а от тази година по желание на родителите единият от класовете ще наблегне на немския език.

По две паралелки в първи клас са направили ОУ „П. Р. Славейков“ и ОУ „Димитър Благоев“. Малчуганите в „Славейков“ ще учат като свободноизбираеми часове испански език, хореография и изобразително изкуство. Школото си търси начален учител с английски език, казва директорката Данка Борисова, която е успяла да направи ремонт на двете класни стаи, в които ще влязат първолаците, със средства от бюджета на училището.

ИНОВАТИВНИЯТ МЕТОД ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА МАТЕМАТИКА „ДЖЪМП МАТ“ ВЪВЕЖДА ЗА СВОИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ ОУ „ДИМИТЪР БЛАГОЕВ“. Това е единственото училище в областта, което приема да работи по тази методология от първия учебен ден, за да бъде точната наука забавна за децата. „Проучванията, които направихме, след като много четохме и се обучавахме, доказват, че „Джъмп мат“ е най-добрият, безболезнен и интересен начин малките деца да научат математиката, без да ги е страх от тази наука“, признава директорката Надя Владимирова.

Първокласници за по една паралелка са записали СОУ „Владимир Комаров“ и ОУ „Христо Ботев“. Паралелката на „Христо Ботев“ все още е само с 15 деца, което я прави маломерна, показва статистиката.

Нито един първокласник няма записан в СУ „Г. С. Раковски“ и тази ситуация се повтаря вече четвърта година поред. Което ще рече, че на 15 септември гимназията ще започне без нито едно дете в началния курс на обучение.

Според статистиката на дирекция „Образование“ в Търновската община, две паралелки първокласници са сформирани в основното училище в Дебелец, в школото в Килифарево първолаците са за една паралелка. Толкова са паралелките в Ресен и Водолей, макар там класовете да са маломерни. В училищата в Леденик, Самоводене, Балван и Церова кория обаче първолаците са малко и паралелките там ще са смесени. В Самоводене на 15 септември ще тръгнат четирима първокласници, в Балван и Церова кория – по трима, а в Леденик първолакът е само един.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *