17 четения

Изследват безплатно за СПИН в областта

От днес стартира традиционната лятна антиСПИН кампания във Великотърновска област, организирана от Регионалната здравна инспекция. По време на инициативата са подготвени безплатни изследвания за ХИВ, както и интерактивни игри с граждани по темите „СПИН”, „Рисково сексуално поведение”, „Сексуално предавани инфекции”. Първите изследвания са в парк „Дружба” във Велико Търново, където от 10.00 до 12.00 часа ще има екип на инспекцията и всеки желаещ ще може да се изследва анонимно дали е носител на вируса.

На 3 август безплатни изследвания ще има и на централния площад в Павликени от 10.00 до 13.00 часа. На 9 август екипът на инспекцията ще е в Полски Тръмбеш от 10.00 до 13.00 часа, а последната спирка е на 16 август в Свищов от 10.00 до 13.00 часа на централния площад в града.

По данни на Министерство на здравеопазването общият брой на ХИВ позитивните в страната е 2556 лица, а от началото на 2017 г. са регистрирани 82 ХИВ серопозитивни лица. В кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН към РЗИ – Велико Търново, от началото на годината са изследвани общо 362 души (127 мъже и 235 жени), резултатите от които са отрицателни. Миналия месец бе регистриран първият случай на СПИН в областта.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!