17 четения

Кърменето спасява детски животи и подпомага икономиките

Увеличаването на броя на кърмещите майки може да допринесе за спасяването на детски животи, да подпомогне умственото развитие на децата и да подсили глобалните икономики, предаде ДПА, позовавайки се на доклад на ООН по случай Световната седмица на кърменето (1-7 август)
УНИЦЕФ и Световната здравна организация (СЗО) съвместно с партньорите си от Global Brestfeeding Collective отправят призив към страните да инвестират средства в образователни кампании и здравни програми за насърчаване на кърменето, както и за налагане на международен кодекс за предотвратяване на подвеждащия маркетинг на адаптирани млека.
Според първия по рода си глобален анализ само 40 процента от децата под шестмесечна възраст се хранят изключително с майчина кърма.
СЗО и УНИЦЕФ препоръчват майките да започват да кърмят бебетата един час след раждането и да продължават, докато децата навършат две години, като през първите шест месеца храненето да бъде само с майчино мляко.
„Кърмата е като първа ваксина за бебетата, която им осигурява защита срещу потенциално смъртоносни болести и им набавя цялата необходима прехрана за оцеляване и развитие“, се посочва в изявлението, направено от генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.
Ако бъдат постигнати поставените цели до 2025 г. 50 процента от бебетата да бъдат кърмени според препоръките, могат да бъдат спасени 520 000 детски живота през следващите десет години, както и да бъдат генерирани 300 милиарда долара икономически печалби в страните с ниски и средни доходи, изчислява Световната банка.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!