50 четения

Средновековен метод за лечение на безплодие е доста ефикасен

Метод за изкуствено вкарване на сперма във влагалището на жена се оказа не по-лош от ин витро оплождането, като при това е по-евтин, съобщи Лайф.
Новозеландски учени заключиха, че изкуствената инсеминация на жените е толкова ефикасна, колкото и ин витро оплождането. Колегите им от други страни отбелязват, че този метод, който е известен от Средновековието, е значително по-евтин от ин витро оплождането и не се нуждае от хирургична намеса. Използването му при необяснимо безплодие на двойки може да увеличи вероятността от зачеване с 9-31 на сто.
Изследването на новозеландските учени обхванало 201 двойки, засегнати от т.нар. необяснимо безплодие. Половината от тях три месеца се опитвали да заченат по естествен път, а останалите за същия период направили три опита за вътрематочна инсеминация, чрез която да заченат. В първата група до зачеване се стигнало в 9 на сто от случаите, а във втората – в 31 на сто от случаите.
Учените отбелязват, че вътрематочната инсеминация била свързана със същата вероятност от забременяване, както и еднократният опит с ин витро оплождане. В развитите страни ин витро оплождането обаче е 4 пъти по-скъпо. Освен това е свързано с хирургични манипулации за получаване на яйцеклетка, т.е. става въпрос за по-инвазивен и потенциолно рискован метод.
Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Европейското общество за човешко възпроизводство и ембриология в Швейцария.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *