86 четения

Двете ТЕЛК излязоха в отпуск, подновяват работа през септември

ДВЕТЕ ТРУДОВО-ЕКСПЕРТНИ ЛЕКАРСКИ КОМИСИИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ПАВЛИКЕНИ НЯМА ДА РАБОТЯТ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ АВГУСТ, ТЪЙ КАТО СА В ОТПУСК. Така хората, които искат да се явят за преглед и освидетелстване, ще трябва да чакат до септември. Първи подновява работата си ТЕЛК в Павликени, която ще започне да приема на 7 септември, а колегите им във Велико Търново на 11 септември.

Всяка година експертните лекарски комисии почиват през август, за да могат специалистите, които работят в тях, да използват натрупаните им отпуски, тъй като през останалото време на годината графикът им е претоварен и ежедневно надвишават определения лимит от прегледи. Заради дългата почивка хората, които чакат да се явят на ТЕЛК, се притесняват, защото много от тях са с изтекли решения и през това време остават без пенсия. Не са редки и случаите, в които се налага да чакат с месеци, след като е изтекло решението на комисията, преди да бъдат повикани да се явят отново, споделят възрастни пациенти.

Междувременно стана ясно, че до края на септември ще бъде готов работният вариант на промените в ТЕЛК, подготвян от междуведомствена работна група. В нея са включени представители на здравното и социалното министерство, НОИ, БЛС, НЕЛК, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хора с увреждания, съюзите на инвалидите и на слепите. Целта на промените е да бъде улеснен достъпът на хората с увреждания до медицинска експертиза, да се прецизират сроковете за преосвидетелстване и определяне на пожизненост за определени заболявания, ясно да се дефинират и изработят стандарти, които да намалят възможностите за лоши практики, да се избегне субективизмът и да се постигне прозрачност при медицинската експертиза. Промените ще засягат и работата на лекарите, като ще им се даде възможност да упражняват професията си на специалисти и извън състава на експертната комисия. Към настоящия момент това не е разрешено, заради което в ТЕЛК работят предимно хора в пенсионна възраст. А за улеснение на системата и лекарите ще се работи за въвеждане на единна информационна система и електронно досие на пациентите.

Весела БАЙЧЕВА

2 коментара за “Двете ТЕЛК излязоха в отпуск, подновяват работа през септември

  • 04.08.2017 в 13:28
    Permalink

    В ТЕЛК Павликени работи 88 годишен „експерт психолог“. Интересно ми е , кой му взема насериозно мнението?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!