Близо 2000 души се забавляваха на динения фестивал в Никюп

Бодиарт, боулинг и надяждане бяха част от празничната програма

 

5 ТОНА ДИНИ БЯХА ИЗЯДЕНИ ПО ВРЕМЕ НА ШЕСТИЯ ФЕСТИВАЛ НА ДИНЯТА В ТЪРНОВСКОТО СЕЛО НИКЮП. Въпреки горещото време, в съботния ден любителите на летния плод дойдоха на празника, организиран от кметството и земеделската кооперация „Плодородие – 95“. През цялото време жителите и гостите на селото можеха да похапнат безплатно диня, осигурена от местната кооперация. Във фестивала се включи и част от английската общност в региона, забавлявайки се с богатата музикална програма и разнообразните състезания за малки и големи. Целта на празника, чието начало бе поставено през 2012 г., е да провокира интереса към динята, която е с богата история, започваща от далечна Африка. В света са познати 500 сорта, а у нас именно Никюп се слави като едно от местата с най-хубавите любеници. Местните градинари са били прочути с качествената си продукция не само у нас, но и в чужбина. А през 30-те години на миналия век най-търсените дини у нас са били никюпските, припомниха организаторите.

Празникът в селото започна с приветствие на кметския наместник Йорданка Атанасова, след което прозвуча и химнът на Никюп. Официален гост на фестивала бе областният управител проф. Любомира Попова.

Богатата празнична програма включваше изпълнение на малките танцьори от клуб „Сини вир“ – село Шемшево. На сцената се качиха и талантите от музикална школа „Елита“ и клуб „Ксани денс“ от Велико Търново. За доброто настроение на публиката се погрижиха двете фолклорни групи от Сухиндол – певческата фолклорна формация и танцов клуб „Гъмзовяни”, и клуб „Ресенски япрак“. Както всяка година, имаше атрактивни състезания по надяждане с дини, търкаляне и боулинг с дини, карвинг, бодиарт и „Познай теглото на динята“.

dinen fest 2Сред най-атрактивните щандове беше този с изкусно декорирани дини и пъпеши във формата на кошници с красиви цветя, дело на Златка Енева от Варна, която се занимава с карвинг и се включва за шести път в празника. На открито в центъра на селото тя демонстрира пред многобройната публика уменията си да превръща дините в красиви фигури.

Бодиарт на динена тематика бе сред местата, където се тълпяха децата за рисунка при художничката Даниела Енчева-Кънчева, която предлагаше също красиви гривни и аксесоари. Своята първа изложба представи и художничката Свилена Донева.

ОСВЕН ДА ПОХАПНАТ ХОРАТА МОЖЕХА И ДА СИ КУПЯТ НИКЮПСКИ ДИНИ НА ЦЕНА ОТ 0,40 СТ. ЗА КИЛОГРАМ. От ЧЗК „Плодородие – 95“ бяха осигурили цяло ремарке с дини за продан. Кооперацията има 15 дка дини, като при първото бране отчитат много по-високи добиви спрямо миналата година, когато средните добиви бяха 800 кг от декар. Тази още при първото бране са прибрани около 15 тона дини, а очакванията са добивите да са над 2 тона от декар, сподели председателят на кооперацията Николай Николов.

Близо 10 тона дини бяха изкарали за продажба Иван и Севдалина Петрови от Никюп, които имат 10 дка и са единствените крупни производители в селото. Двамата споделиха, че добивите са отлични, но прекупвачите ги притискат да продават на цени наполовина от реалните. Заради свърхпроизводството и вноса родните производители са принудени да продават дините на безценица. Проблеми създават и набезите на диви зайци и полски гризачи, които нападат реколтата.

Освен дини на фестивала бяха представени нови сортове пъпеши, дело на Делчо и Маргарита Иванови от Първомайци. Семейната им фирма е тясно специализирана в селекцията на пъпеши и начална селекция на дини, тиквички и подложки за присаждане на пъпеши и дини. Малката им сергия привличаше присъстващите с огромните си пъпеши от сорта „Лидер F1”, чиито добиви от декар достигат между 6 и 8 тона. Самите пъпеши са доста едри и с тегло от 4 до 6 кг, като плодовете са сочни и с лек приятен аромат, разказаха изложителите. Новите сортове са плод на дългогодишния труд на Делчо Иванов, който през 1983 г. започва работа в някогашната Опитна станция по зеленчукови култури в Горна Оряховица като селекционер по бостанни култури. Работи съвместно с големия български учен ст.н.с. д-р Петър Лозанов. През 2006 г. започва частна селекция пъпеши в няколко направления. На този етап фирмата има създадени 30 нови сорта пъпеши, от които „Лидер F1” е официално признат, а останалите са със статут на финално фирмено изпитване.

Празникът в Никюп продължи до късно вечерта с димящи скари, студена бира и похапване на безплатна диня. По традиция празникът завърши с атрактивно шествие с динени фенери.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав Стефанов

One thought on “Близо 2000 души се забавляваха на динения фестивал в Никюп

  • 07.08.2017 в 20:03
    Permalink

    Не виждам никюпски дини на търновския пазар!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *