Новини

Жените стават все по-добри майстори в правенето на домашна ракия

ЖЕНИТЕ НЕ ОТСТЪПВАТ НА МЪЖЕТЕ В ПРИГОТВЯНЕТО НА ХУБАВА ДОМАШНА РАКИЯ. Даже много често нежният пол се справя по-добре и успява да „извади” по-добра ракия от тях. Вероятно една от причините за успеха на дамите е, че се отнасят изключително отговорно към целия процес – от събирането на плодовете, през пълненето на казана и чак до момента, в който потичат първите капки от кехлибарената течност“, казва собственикът на казанджийница „Дионисий” в горнооряховското село Поликраище Милен Илиев. Той признава, че основните му клиенти са мъже, но през последните години все повече стават и жените, които с лекота се справят в типично мъжкото поприще, показвайки завидни умения. Така съвсем наскоро възрастна жена от съседно село успяла да засрами мъжете около нея, изкарвайки хубава и качествена ракия. „И това не са само мои наблюдения. Много колеги казанджии споделят, че в практиката си не са виждали жени да се излагат, докато не са един или двама мъжете, на които им е тръгнала слаба ракията“, казва още Милен Илиев, докато помага на 71-годишният дядо Йордан от с. Янтра, който демонстрира завидна лекота в целия процес.

rakiq (1)„Откакто се помня все съм по казаните, а първата си ракия сварих след като се уволних от казармата. Беше преди повече от 50 години. И оттогава всяка година си правя домашна ракийка. Обичам я както студена, така и топла. Но от мен да знаете освен качествен материал, трябва и казанджията да е майстор”, категоричен е бай Йордан, който е готов да мери сили с всеки, който се има за майстор.

Казанджийницата на Милен Илиев е една от най-модерните в областта и отговаря на всички европейски стандарти. Миналата година той инвестира в още един казан и вече разполага с общо три – два по 250 литра и един от 500 литра, след като бе разрешено обектите за дестилиране да варят в казани с вместимост до 1000 литра. Освен това ракия вече може да се вари целогодишно, което е радост и за казанджиите, и за ракиджиите.

Не случайно казанджийницата в Поликраище си е спечелила слава на отлично място за приготвянето на кехлибарения еликсир. За тези четири години откакто работи в нея идват хора не само от селото, но и от съседни населени места.

Тази година се оказа изключително благодатна за любителите на домашната ракия. Въпреки тежката зима, овошките са отрупани с плодове и от началото на лятото в казанджийницата в Поликраище кипи усилена работа. В момента се вари предимно от кайсии и джанки, които са най-евтини, а скоро ще започнат и сините сливи. И както е тръгнало, още от средата на юни се очертава работата да не спира до есента, когато ще е готово гроздето.

„Българинът е традиционалист и почти няма къща без домашна ракия. Но за да стане хубава, най-важното нещо е да се направи от качествен материал – от хубави и здрави плодове. Ябълките, крушите, сливите, джанките, кайсиите, прасковите, дюлите, малините – всички плодове трябва да са достигнали технологична зрялост и да са натрупали максимално количество захар и ароматни вещества. Загнилите плодове задължително трябва да се отстранят, защото по време на ферментацията се получава повече метилов алкохол”, обяснява Милен. Младият мъж, който преди няколко години се връща от Австрия в родното си село, за да започне собствен бизнес, вече е успял да усвои всички тънкости за приготвянето на домашна ракия. Първоначално трупал знания и опит от по-възрастен ракиджия, който му помогнал да превърне теорията в практика. Признава, че той е любител на гроздовата ракия и вече е приготвил своята. Но в ракиджийницата е виждал всякакви причудливи решения и всеки прави ракия от това, което има в градината му. Сред най-екзотичните плодове, от които е приготвяна ракия обаче си остават малините и смокините.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *