Тексаски мултимилионер и ветеран от Виетнам спасява четири знакови паметника на културата

Едмънд Бек готов да откупи и „Къщата с маймунката“ и да я дари на община Велико Търново

ЧЕТИРИ ЗНАКОВИ ПАМЕТНИКА НА КУЛТУРАТА СПАСЯВА ОТ РАЗРУХА АМЕРИКАНСКИ МУТМИЛИОНЕР, КОЙТО Е И ВЕТЕРАН ОТ ВОЙНАТА ВЪВ ВИЕТНАМ. Едмънд Бек бе на посещение във Велико Търново в края на миналата седмица и запозна кмета Даниел Панов с предстоящите си инвестиционни намерения. Тексасецът вече притежава хана на Хаджи Николи на Самоводската чаршия и го реновира изцяло, запазвайки автентичността му. Той е закупил и прочутия в миналото „Йонов хан“ в началото на ул. „Опълченска“, както и намиращият се в съседство бивш хотел „Царъ Борисъ“, който малко след Освобождението журналист от „Нешънъл джиографик“ нарича „Българският Уолдорф Астория“. В момента с негови инвестиции се прави къща за гости на ул. „Стефан Стамболов“, а сградата доскоро се саморазрушаваше. Пред екип на „Борба“ г-н Бек декларира и намерението си да закупи от държавата ненужната й сграда на Старата поща на Самоводска чаршия и да я реставрира и спаси. „Имам уверението на местната власт, че ще ми съдействат и за закупуване на пустеещите земи пред хотел „Царъ Борисъ“, за да ги превърна в градина. В момента са неизползваеми. За жалост, доста неща в България се случват бавно и някои институции са доста мудни. Ето например за една година аз строя и откривам почти 25-етажен хотел в Сан Антонио, а тук вече трета година не мога да получа одобрение от Министерството на културата, за да оправя хотела, който е застрашен от самосрутване. Законите в Америка и тук в България са идентични, но просто там администрацията работи по-качествено“, разкри част от проблемите си Бек.

АМЕРИКАНЕЦЪТ ГОТОВ ДА ОТКУПИ И „КЪЩАТА С МАЙМУНКАТА“ И ДА Я ДАРИ НА ОБЩИНАТА

„Готов съм да откупя от Съюза на учените шедьовъра на Колю Фичето „Къщата с маймунката“ и да я даря на община Велико Търново. Смятам, че кметството ще е добър стопанин и сградата ще се използва за културни събития и представителни нужди“, заяви американският инвеститор. Неотдавна местният парламент на Велико Търново одобри общината да купи за 120 хил. лв. емблематичната сграда, но в последния момент от съюза поискаха повече пари и се отказаха от договорената предварително сума. От съюза нямат финансова възможност да инвестират в сградата, а чрез откупуването и дарението й тя ще попадне при добри стопани и няма да се променя статутът й, убеден е г-н Бек.

„ЙОНОВИЯТ ХАН“ СТАВА ТРИЗВЕЗДЕН ХОТЕЛ

Един от най-известните местни ханове в миналото, който се намира в края на Велико Търново в посока изхода за Русе на ул. „Опълченска“, ще бъде реставриран. Наскоро сградата е закупена от Едмънд Бек за 100 хил. лв., а в плановете на инвеститора е да я реставрира и превърне в тризвезден хотел с 20 стаи и панорамна тераса на покрива с вълшебна гледка към Трапезица, Царевец и Момина крепост. Инвестицията ще е около 2 млн. лв. Чрез хана и намиращия се в съседство хотел „Царъ Борисъ“, който също ще бъде реставриран, американският мултимилионер се надява да даде тласък за обновление на останалите старинни сгради по улица „Опълченска“, които са доста занемарени.

КОЙ Е ЕДМЪНД БЕК?

Американски филантроп, бивш военен, меценат и бизнесмен. Самият той отбелязва, че не обича да е в центъра на прожекторите и винаги е живял скромно. Роден е в ранчо в Тексас на 23 юли 1934 г. в семейството на съвсем обикновени хора. Завършва местен индустриален колеж, а по-късно и военна академия. Полковник от американската армия с мисии почти в целия свят. Две години се сражава и във Виетнам.
При една от мисиите си в бившата Чехословакия се запознава и с бъдещата си съпруга. След 26 години служба напуска армията и започва собствен бизнес. Независимо от достолепната си възраст, не крие, че работният му ден продължава и по 15 часа. Решава да закупи хана на Хаджи Николи, след като му разказват за сградата и я вижда на стара българска банкнота. Тутакси пристига във Велико Търново и я купува. Тук се запознава и със сегашния си бизнеспартньор у нас – Любомир Марков.
Стилян НАЙДЕНОВ

3 thoughts on “Тексаски мултимилионер и ветеран от Виетнам спасява четири знакови паметника на културата

 • 07.08.2017 в 11:03
  Permalink

  Земята до хотел Цар Борис трябва да се превърне в паркинг! Къде ще паркират колите на новите 2 хотела които ще се строят? Някой мисли ли изобщо? Цялата улица е превърната в паркинг защото съществуващия в края на улицата е даден на хотел Янтра и така хотел Янтра имат 3 паркинга на улицата-1 пред хотела,2 срещу хотела и 3ти в края на улицата. Ако не се вземат мерки и се построят нови 2 хотела без паркинг,ние живущите на Опълченска сме решени да вземем действия като ежедневни протести и блокиране на улицата. Нови хотели само с нов паркинг.

  Отговор
 • 07.08.2017 в 16:42
  Permalink

  Това ,което прави Господин Бек е огромна помощ за нашият град. Всички искат,но малко вършат работа. Питам се как може да се бавят такива уникални проекти и защо винаги администрацията трябва да поставя тояга в колелата.

  Отговор
 • 08.08.2017 в 9:26
  Permalink

  Да е здрав и жив още много години господин Бек ! А чиновниците от министерството на псевдо-културата да вземат да свършат малко полезна дейност и хич да не чакат сухо от този човек – той не е просперирал с подкупи и му е късничко да си променя стила на поведение.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *