Алпинисти монтират 168 прожектора на 70 метра над стадион „Ивайло“

Осветлението ни готово до края на септември и ще е едно от най-модерните в Европа

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ СТАДИОН „ ИВАЙЛО“ ЩЕ ИМА НОВО ОСВЕТЛЕНИЕ ДО КРАЯ НА СЕПТЕМВРИ, НО ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ СА АМБИЦИРАНИ ДА го завършат и предсрочно, информираха специално за „Борба“ от компанията „Хит“, която спечели обществената поръчка на държавата за 411 хил. лв. за изграждането му. „Митичният“ ще се превърне в истинско спортно бижу, тъй като ще притежава едно от най-модерните осветления в Европа. „Самите прожектори и лампите са последно поколение. В момента ги изработват в Италия и са на фирма SBP, а крушките са на германската OSRAM. По същата технология са правени стадионите на „Аталанта“ в Бергамо, Лион, Гьотеборг, Хайфа и т.н“, разкри Мариян Зеленков от „ХИТ“.  У нас аналогично осветление също изграждано от нашия изпълнител, има „Лудогорец Арена“, както и стадионите на „Ботев“ и „Локомотив“, „Верея“ и Бистрица. НЯКОЛКО ЕКИПА АЛПИНИСТИ ЩЕ МОНТИРАТ 168 ПРОЖЕКТОРА НА ВИСОКИТЕ НАД 70 МЕТРА МАЧТИ. Реконструкцията започва около 20-ти август, тъй като в момента текат процедурите по подписването на договора с Министерството на младежта и спорта. Общинският бюджет обаче ще трябва да покрие подмяната на двата мощни трансформатора, които ще захранват осветлението. „Дефакто прожекторите ще започват от 55-я метър, за да не се разпилява светлината. Всяка една от крушките е от 230 хил. лумена и си представете неповторимата гледка, която ще имат на терена

 Тодор Зеленков от фирма „Хит“ със синовете си Цецо и Мариян Фирмата направи и „Лудогорец Арена“
Тодор Зеленков от фирма „Хит“ със синовете си Цецо и Мариян Фирмата направи и „Лудогорец Арена“

амфитеатрално разположените зрители“, обясняват още Зеленкови и допълват, че алпинисти ще работят паралелно по два стълба. Ще се премахне старото корозирало покритие и ще се нанесе ново. Маха се и досегашната инсталация и останалото старо оборудване. ПО УНИКАЛЕН СПОСОБ С ЛАЗЕРНИ СИСТЕМИ ЩЕ СЕ НАСТРОЯТ И ПРОЖЕКТОРИТЕ след монтажа. Технологията е следната: поставят се 168 цели по цялото протежение на терена според броя на прожекторите. Номерират се и всяко осветително тяло се насочва да свети точно в средата на целта с отклонение по-малко от милиметър.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 thoughts on “Алпинисти монтират 168 прожектора на 70 метра над стадион „Ивайло“

 • 08.08.2017 в 22:53
  Permalink

  Да бе да в Италия…. В Първомайци или Правда! И са остаряло поколение металхалогенни…. Отдавна не ги ползват! То запалки то чудо и малък живот!

  Отговор
 • 09.08.2017 в 10:37
  Permalink

  С бижуто ме разсмяхте.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.