48 четения

Марина Чамуркова показва стари и съвременни снимки от фестивала на Царевец

ИЗЛОЖБА СЪС СНИМКИ ОТ ЛЕТНИЯ ОПЕРЕН ФЕСТИВАЛ „СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ”, КОЙТО СЕ ПРОВЕЖДА НА ЦАРЕВЕЦ, ЩЕ ПОКАЖЕ В ИЗЛОЖБА ТЪРНОВСКИЯТ ФОТОГРАФ МАРИНА ЧАМУРКОВА. Експозицията ще бъде подредена само за три дни – от 21 до 23 август, в пространството около Националната художествена галерия „Борис Денев” в рамките на програмата „Арт лято”.

Marina izlojba (3)Освен съвременни фотографии в изложбата Марина ще покаже и снимки на своя дядо Алеко Чалъков, който единствен е снимал първите представления на фестивала на Царевец през 1965 г. „Тогава това събитие се е наричало „Поглед към вековете”, в него е участвал само търновският театър, а моят дядо е бил фотограф на театъра от 1958 до 1982 г. Целият архив от снимки, които той е правил през тези години, е съхранен в Държавния архив във Велико Търново”, разказва Марина Чамуркова, която пък е официалният фотограф на „Сцена на вековете” това лято.

20668320_10207542614603387_722965271_nТя получила първите кадри на дядо си от актьора Иван Митев, който от години събира снимки и документи за историята на търновския театър. Така й хрумнала идеята да направи изложба с фотографии, правени от нея и дядо й на Царевец, при това в рамките на два века. Нарекла е експозицията „Сцената в кадър”, затова е решила да покаже по един кадър от всяко представление, включено в програмата на „Сцена на вековете”. Близо 2000 кадъра е направила Марина от представленията, които до момента са минали – „Кармина Бурана”, „Болеро”, „Лучия ди Ламермур”, „Котки”, „Цигански барон” и „Мария Десислава” на оперите в Бургас, Русе, Стара Загора, Варна и оперетата на Велико Търново. Редом до своите цветни снимки тя ще подреди черно-бели кадри на дядо си. Всички снимки ще бъдат разпечатани на канава и ще бъдат придружени с описания – заглавието на представлението, режисьора и годината.

Marina izlojba (2)Докато работи по тази изложба, Марина вече е готова и със следващата – само с портрети. Тя ще бъде самостоятелна и ще бъде посветена на нейната 40-годишнина. По този повод Марина е решила да покаже 40 портрета. Сред снимките ще има и няколко портрета на артисти от търновския театър. „На снимките, които дядо ми е правил, разпознах актьори, които съм гледала на сцената в детството си, помня ги, живи са и съм решила и аз да им направя портрет през моите очи такива, каквито ги виждам аз сега. И стига те да са съгласни. Като например Иван Евстатиев, Кирил Ангелов, Петър Петров, Милен Колев”, разказва Марина.

 

Текстове снимки

„Каин и магьосникът“ от Камен Зидаров, „Поглед към вековете“ – 1972 г.

„Патриарх Евтимий“ от Радко Радков, „Поглед към вековете“ – 1975 г.

Мюзикълът „Котките“ на Варненската опера, 2017 г.

„Цигански барон“ – МДТ „Константин Кисимов“, 2017 г.

Снимки Алеко Чалъков и Марина Чамуркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *