10 четения

Посланикът на Белгия идва за Arbanassi summer music

ПОСЛАНИКЪТ НА БЕЛГИЯ У НАС ФРАНСОА БОНТОН ЩЕ УВАЖИ ОСМОТО ИЗДАНИЕ НА ЛЕТНИЯ ФЕСТИВАЛ ЗА КЛАСИЧЕСКА КАМЕРНА МУЗИКА ARBANASSI SUMMER MUSIC. Фестивалът започва тази вечер и ще продължи до 12 август. Концертите са три и по традиция са в средновековната църква „Свети архангели Михаил и Гавраил“ в Арбанаси. Домакин на концертите е Регионалният исторически музей във Велико Търново.

Първият концерт е посветен на музиката на Дворжак. Негово превъзходителство Бонтон ще бъде сред зрителите в четвъртък, на 10 август, когато музикантите ще свирят произведения на Бах. „Предимството на нашия фестивал е в това, че музикантите свирят малко познати произведения или дори такива, които всъщност получават своята премиера в Арбанаси. На 12 август, когато е третият концерт, те са подготвили произведението „Маски и бергамаски“, чието заглавие идва от стихотворение на Пол Верлен. Дебюси и Форе се вдъхновяват от тази поезия“, обяснява Нелина Църова, директор на дирекция „Култура“ в търновската община. И допълва, че следващата година освен в църквата концерти ще има и на Трапезица.

МУЗИКАНТИ ОТ АРМЕНИЯ, ГЕРМАНИЯ, БЕЛГИЯ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И БЪЛГАРИЯ УЧАСТВАТ ВЪВ ФЕСТИВАЛА. За пръв път заедно с чуждестранните изпълнители ще свири българинът Александър Сомов, който е завършил музикалното си образование в Лондон и е свирил във филхармонията на Страсбург. За разлика от него, цигуларката Клер Лешиен е в Арбанаси всяка година от началото на фестивала, който за втори път е част от Европейската платформа „Европа за фестивалите, фестивалите – за Европа“. Кандидатстването е подготвено от Община Велико Търново, която е основен партньор в организирането на събитието.

Търновката Юлита Фъсева и нейният съпруг Димитри Местаг са в основата на феста, който започна след една туристическа разходка на двамата през 2009 г. Тогава Юлита и Димитри Медстаг решили да разгледат църквата. „Влязохме и останахме поразени от вълшебната акустика, атмосферата, прекрасните стенописи, девствеността на двора. Веднага решихме, че това е мястото за нашите бъдещи концерти”, разказва Юлита. След няколкодневно разпитване тя разбрала, че църквата е музеен обект и така стигнала до директора на Регионалния исторически музей Иван Църов. Година по-късно Юлита и Димитри се върнали в Арбанаси заедно с още петима свои колеги за първите три концерта.

30 музиканти от световна класа са свирили в средновековната арбанашка църква за тези седем години, казва Юлита, която била само на девет години, когато родителите й заминали за Германия, след като майка й, виолистка в търновския театър, спечелила конкурс за бившата ГДР.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Вчера музикантите проведоха първата си репетиция

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!