Само 5 процента е шансът да се ограничи глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий

Само 5 процента е шансът да се ограничи глобалното климатично затопляне до 2 градуса по Целзий, целта, която си постави Парижкото споразумение, подписано от световните лидери през 2015 година, информира Франс прес.
Агенцията цитира проучването на американски екип, публикувано в сп. „Нейчър клаймът чейндж“. Шансовете да се постигне 1,5 градуса затопляне, също фиксирано като цел в споменатото споразумение, възлизат на 1 на сто.
За да стигнат до тези изводи американските учени използвали компютърни модели за увеличаването на населението и на бъдещите производства. В резултат на този ръст те изчислили и свързаните с него въглеводородните емисии, които ще бъдат изпуснати в атмосферата. Екипът в същото време не предвиждал възможността за бързо преминаване към възобновяемите източници на енергия в обозримо бъдеще. На базата на своите прогнози специалистите изчислили, че глобалното затопляне ще бъде в границите между 2-4,9 градуса по Целзий, като най-вероятна е средната стойност от 3,2 градуса. Шансът да е под 2 градуса е едва 5 процента.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.